Sumele pe care le-ar putea obtine statul din cele 800 de milioane de dolari ingropati in investitia de la Krivoi Rog ar putea fi directionate spre Mittal Steel, in contul facilitatilor retrase indienilor de catre statul roman, la privatizarea Sidex.
Combinatul de imbogatire a minereurilor de la Krivoi Rog nu va mai fi finalizat prin eforturile statului ucrainean, va fi privatizat, iar Romania va recupera ce se poate din datoria istorica pe care o are de primit de la cel care va cumpara si, ulterior, va opera combinatul. Declaratia a fost facuta de ministrul Economiei, Codrut Seres, cind a revenit in tara, dupa vizita intreprinsa in Ucraina.

Sint doua variante: prima - sa vindem impreuna cu guvernul Ucrainei participatia noastra, si ce-a de-a doua - sa vinda Ucraina tot, urmind ca investitorul privat sa intre in negociere cu noi pentru a ne recompensa. Sintem de acord cu prima varianta, a spus Seres. Potrivit acestuia, doua grupuri internationale ar dori sa preia combinatul, Mittal Steel si Arcelor, dar nu se stie cind se va derula privatizarea, pentru ca Ucraina trebuie mai intii sa rezolve controversata vinzare a celui mai mare combinat siderurgic din tara, Kryvorizhstal, care a fost scos din nou la privatizare, dupa ce prima vinzare a fost considerata ilegala.

Exista varianta recuperarii de bani cash, varianta unei compensari a datoriei cu gaz din Ucraina sau, in cazul in care Mittal va prelua combinatul, varianta compensarii datoriei Ucrainei fata de noi cu datoria pe care o are statul roman fata de Mittal, a spus Seres.

Povestea fiarelor de 800 de milioane de dolari

In 1983, Ucraina a luat decizia construirii unui combinat de imbogatire a minereurilor acide, pe care sa-l faca impreuna cu Romania si cu alte cinci state din blocul comunist. Romania s-a angajat la investitii de circa 800 de milioane de dolari, ceea ce, cantitativ, insemna mai mult de 26% din combinat. Ucraina urma sa plateasca in pelete de minereu, care ar fi urmat sa fie folosite de Sidex. Constructia urma sa fie finalizata in 1992, dar in 1990 a fost sistata, cind se facuse deja 80-90% din combinatul in care companiile romanesti au lasat 800 de milioane de dolari. Intre timp, indecizia Ucrainei de a continua lucrarile a dus la furturi masive de echipamente de pe santier.

Seres spune ca aceasta ultima pozitie a Ucrainei este un mare pas inainte al Romaniei in a-si recupera datoria, pentru ca, pina acum, tara vecina nici nu voia sa discute despre acest subiect.

Am scutit, am anulat, vom plati

Si totusi, in varianta in care cistiga Mittal si in care Ucraina nu recunoaste decit o parte din datorie, statul si-ar putea vedea banii arzind in furnalele lui Mittal de la Galati, fata de care Romania are o datorie inca nereglata. La privatizare, Mittal a obtinut, prin contract, mai multe facilitati fiscale, pe care insa statul a trebuit sa le anuleze. Astfel, Sidex ar fi trebuit sa plateasca impozit pe profit abia din 2008 si a obtinut o scutire de la plata taxelor vamale si a TVA pentru importuri pina la sfirsitul lui 2006. Date fiind insa cerintele UE, de a nu se mai acorda nici un ajutor de stat, de la 1 ianuarie 2005, aceste facilitati au fost anulate, si statul nu a gasit inca o solutie compensatorie. Mittal nu s-a grabit cu actiuni in instanta si a spus ca se va gasi o solutie. Prin anularea acestor facilitati, Mittal pierde multe zeci de milioane de dolari, poate sute. Numai pentru profitul realizat in 2004, Mittal a trebuit sa plateasca vreo 28 de milioane de dolari. Timp de doua zile, nimeni din conducerea Mittal Steel nu a putut fi contactat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri