Dupa cartonasul galben primit de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu de la comisarul european pentru Buget-Finante, Dalia Grybauskaite, pe tema pretului de referinta la tigari, Romania ar putea primi o noua avertizare de la Bruxelles pentru "taxa pe viciu". In Uniunea Europeana nu exista o astfel de taxa, singura tara care a adoptat o asemenea masura fiind Turcia.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a propus marti introducerea, de anul viitor, a unei taxe pe viciu de 0,15 euro pentru fiecare pachet de tigari si de 0,25 de euro la fiecare jumatate de litru de bautura alcoolica ori spirtoasa, prin care sa fie finantat bugetul Sanatatii. Nicolaescu spera ca introducerea contributiilor pentru sanatate din partea producatorilor si a importatorilor de tutun si produse din tutun, precum si a celor din domeniul bauturilor spirtoase ar putea aduce 200 milioane euro la bugetul sanatatii. Fondul constituit din aceste taxe va fi utilizat pentru doua obiective majore: investitii in infrastructura sistemului de sanatate (in pondere de 75 la suta) si programele nationale de sanatate (in pondere de 20 la suta). O pondere de cinci la suta va fi destinata crearii unui fond de interventie in cazuri de necesitate (epidemii, pandemii, calamitati naturale).

Statele membre ale UE nu agreeaza o asemenea taxa, preferand sa finanteze fondurile de sanatate printr-o parte a sumelor colectate din accize. "Una este practica, altele sunt reglementarile UE. In general, desi nu exista nici un text care sa interzica o asemenea taxa, statele europene prefera sa finanteze sanatatea din accize si nu din noi taxe indirecte", a declarat, pentru "Averea", fostul negociator sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, Leonard Orban.

La solictarea Uniunii Europene, s-a decis ca in legea finantelor publice, la articolul 10, sa se elimine toate fondurile speciale incepand din 2005, sustine directorul JTI, Gilda Lazar. Iar acum prin noua taxa sau prin cea care ar trebui sa finanteze mediul, se incalca legea si se creaza noi fonduri speciale, afirma oficialul JTI. "Exista un Fond de sanatate la care noi contribuim si direct si indirect. O parte din accize se duce acolo, iar cei care vand produse din tutun varsa 2% in acelasi Fond", afirma Gilda Lazar. Orban sustine insa ca legea nu prevede expres acest lucru, insa ii da dreptate Gildei Lazar, afirmand ca ar fi de dorit sa fie eliminate toate fondurile speciale. Fostul negociator sef spune ca in special FMI a solicitat Guvernului Romaniei eliminarea acestor fonduri.

Proiectul de lege privind fondul national de sanatate este inclus in pachetul privind reforma Sanatatii, pentru care - potrivit ministrului Eugen Nicolaescu - Guvernul isi va asuma raspunderea, cel mai probabil la sfarsitul lunii noiembrie. Totusi taxa pe viciu nu pare batuta in cuie in forma sa actuala, desi ar putea sari procedurile parlamentare daca va fi adoptata prin asumarea raspunderii guvernamentale. "Este doar o propunere, un proiect de lege dispus dezbaterii publice. Nici macar nu a fost aprobat in Guvern. In mod sigur el va fi modificat in urma propunerilor primite", admite Orban.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri