Inflatia anuala din Romania este cu 0,1 puncte procentuale peste cea din Ungariei, in conditiile in care media pentru Uniunea Europeana a fost in octombrie de 0,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe locul al treilea in clasamentul Eurostat s-a clasat Polonia, cu o inflatie anuala de 3,8%.

In schimb, Irlanda, Estonia si Portugalia au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,8%, -2,1%, respectiv -1,6%. In zona euro, deflatia anuala a ajuns la -0,1% in octombrie, dupa ce se situase la -0,3% in septembrie.

Rata anuala a inflatiei a Romaniei a coborat in octombrie la 4,3%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,44% fata de septembrie, in special ca urmare a scumpirii serviciilor si a majorarii preturilor la marfurile nealimentare, potrivit datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%. In septembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,94%.