Adoptarea euro de la 1 ianurie 2015 este inca posibila, teoretic, dar presupune ca politicienii din Romania sa devina responsabili si sa poata diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2014, au declarat analistii CFA, cu ocazia decernarii titlurilor Chartered Financial Analyst.

"2014 nu mai e realist, eventual 2015, mai degraba 2016", a spus Dragos Cabat (foto), membru in conducerea CFA Romania, referindu-se la anul in care Romania ar putea adopta moneda europeana.

El a adaugat ca Romania are nevoie sa adopte euro, dar trebuie sa constientizeze ca in acel moment nu va mai avea o politica monetara proprie, asa ca politicile economice ale tarii vor putea fi luate doar prin politici fiscale, de politicieni responsabili.

"Teoretic, e posibil sa adoptam euro de la 1 ianuarie 2015, daca vrem sa intram in ERM2 (anticamera zonei euro n.r.) in 2012, dar asta implica un angajment politic de reducere a deficitului bugetar. Daca exista dorinta sa adoptam euro in 2015, ar trebui ca politicienii sa ia masuri de reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB pana in 2014", a spus si Nicolae Chidesciuc, CFA.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara in urma cu o luna in Parlament, ca principalul obiectiv strategic al noului consiliu de administratie al bancii centrale este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila".


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Copiii isi primesc alocatia pe credit! La ce dobanda?