Tinta de deficit bugetar pe 2010 stabilita cu Fondul Monetar International (FMI) de 5,9% din PIB este modesta, daca Romania vrea sa ajunga la un deficit public de 3% din PIB in 2011, criteriu luat in calcul pentru aderarea la zona euro, a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Daca avem ambitia unui deficit bugetar de 3% din PIB pana in 2012, 5,9% din PIB este modest in opinia mea", a spus Lazea, precizand ca declaratia este o opinie personala si nu a fost facuta in calitate de economist sef al bancii centrale.

El a adaugat ca, daca Romania ar fi eliminat cresterea pensiilor si a salariilor din ultimii ani, s-ar fi inscris in criteriile de la Maastricht, insa "devine problematic", scrie NewsIn.

Intrebat care sunt sansele ca Romania sa intre in zona euro conform planului de convergenta, Lazea a comentat ca trebuie ca "Romania sa decida cand vrea si daca vrea".

Potrivit calendarului stabilit, Romania trebuie sa intre in zona euro in 2014, una dintre conditiile pentru aderare fiind reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB).


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
BNR: Un salariu minim net de 300 euro/luna este sustenabil