Consiliul Local Iasi a aprobat cu votul alesilor PSD si PNL, garantarea unui credit de 7,9 milioane euro ce va fi contractat de Centrala Electrica de Termoficare (CET) Iasi la Bancpost, pentru ca unitatea sa achite datoriile aferente carbunelui achizitionat in iarna trecuta.
Potrivit primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, imprumutul este necesar deoarece furnizorul de carbune Unicom Top Energy SA a obtinut inca din aprilie 2009 un ordin de executare silita, fiind blocate ulterior o parte din conturile CET Iasi, in timp ce, in aceasta saptamana, firma bucuresteana a pus sechestru pe carbunele cumparat de CET pentru iarna urmatoare, transmite NewsIn.

"Domnul Ivana (director CET Iasi, n.r.) va semna o declaratie pe proprie raspundere, ca asa cere Unicom, ca vor face platile cu prioritate catre furnizor si urmeaza sa se ridice sechestrul de pe carbune, lucru ce inseamna ca putem aduce carbune in continuare si sa ne pregatim pentru iarna", a declarat primarului Iasiului, la finalul sedintei.

Acesta a adaugat ca imprumutul trebuie avizat de Comisia de autorizare din cadrul Ministerul Finantelor deoarece biletele la ordin vor fi emise de CET Iasi si avalizate de Municipiul Iasi.

Consilerii PDL s-au abtinut de la votul din plenul CL si au cerut amanarea proiectului de hotarare pana luni cu propunerea de a renegocia cu Unicom Top Energy modul cum vor fi achitate datoriile.

"Ne-am trezit astazi ca trebuie sa platim carbunele care deja a fost ars. Atrag atentia ca biletele la ordin pot fi transformate in ipoteci si se poate ajunge la sechestru pe imobile din patrimoniul privat al municipiului. Practic, s-a pus gaj pe urmatorii sase ani cu patrimoniul privat", a comentat consilierul PDL, Sorin Ionescu.

Initial, consilierii PNL au anuntat ca se abtin de la vot, lucru ce ar fi insemnat respingerea proiectului, insa dupa aproape doua ore de discutii in plen si o pauza de 20 de minute, cei patru consilieri liberali au votat pentru initiativa, proiectul fiind aprobat cu 14 voturi, in timp ce 12 consilieri, toti de la PDL, s-au abtinut.

"Nu facem decat sa peticim un sac vechi", a spus liberalul Catalin Turliuc. Cu toate acestea, consilierul a votat pentru garantarea imprumutului.

CET Iasi va contracta un credit la Bancpost in valoare de 7,9 milioane euro pe o perioada de sase ani, din care trei ani reprezinta perioada de gratie. La finalul contractului, CET va plati in plus aproape trei milioane euro, dobanda fiind de 6,5% pe an plus EURIBOR.

CET Iasi are, in prezent, datorii de circa 71 milioane lei catre furnizori de carbune, gaz si pacura. Din aceasta suma, 32,4 milioane lei reprezinta datoria catre Unicom Top Energy pentru un contract semnat in octombrie 2008.

Unitatea ieseana mai are de achitat debite catre Izvorul Mariei (2,6 milioane lei), Romgaz Medias (30,8 milioane lei), E.ON Gaz Distributie Tg. Mures (3,4 milioane lei), Transgaz Medias (1,4 milioane lei) si ECO Petroleum Constanta (725.000 lei).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri