Economia Romaniei va evolua in primul semestru din 2010 la fel ca si in acest an, insa redresarea economiilor din Occident si cererea pentru export va conduce la reluarea activitatii economice in ultimele doua trimestre de anul viitor si, implicit, la o crestere economica de 1% fata de acest an, a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, filiala locala a asiguratorului de credite francez, unul dintre principalii jucatori internationali in domeniu.
Creditarea se va mentine la un nivel insuficient, iar asiguratorii, precum Coface, si bancile vor avea dificultati in evaluarea companiilor, avand in vedere rezultatele slabe ale acestora din 2009, a explicat Cristian Ionescu (foto), in cadrul evenimentului „Zilele Biz”, organizat de Revista Biz.

„Ca oportunitati, este o perioada pentru cei care au cash pentru ca isi pot achizitiona principalul competitor, aflat in dificultate financiara, iar cei care vor rezista au sansa sa-si majoreze cota de piata. Din pacate, somajul va creste, si dupa alegeri vom vedea o restructurare a sectorului public. Dar reluarea lenta a activitatilor de productie, mai ales pe fondul cererii pentru export, va duce la o usoare crestere in 2010. Probabil vom vedea o crestere economica in jurul a 1% in trimestrul al treilea si al patrulea. Din pacate, pentru primul semestru, vestile sunt sumbre, adica nu vedem niciun motor de crestere si lucrurile vor fi la fel ca pana acum. Consumul ramane relativ deteriorat pentru ca oamenii si-au restructurat nevoile, iar depozitele la banci au crescut, ceea ce arata ca oamenii nu au incredere si viitorul este incert”, a explicat seful Coface Romania.

Potrivit datelor Coface, aproximativ 22.000 de companii vor ajunge in acest an in insoventa, numarul lor urmand sa creasca in ultimul trimestru din 2009, tendinta care este posibil sa urmeze si anul viitor.

„Firmele care vor intra in insolventa pana la finalul anului sunt din zona intreprinderilor mici si mijlocii. Sectoarele cele mai riscante sunt constructiile, distributia de metale, sectorul IT, auto-moto, transporturile si mobila. In acelasi timp, volumul creantelor neincasate de catre companii s-a triplat fata de aceeasi perioada din 2008 si colectarea lor a devenit foarte dificila. Practic, am vazut o agresiune nemaintalnita a furnizorilor in a-si recupera creantele. In zona guvernamentala nu am vazut nimic si, dimpotriva, intarziarea la plata a contractelor publice catre firmele care au efectuat proiecte a dus la adancirea crizei”, a mai spus Ionescu.

Managerul a adaugat ca asiguratorii de credite tind sa reduca expunerea pe anumite sectoare, iar in ceea ce priveste Coface, aceste domenii sunt cel al mobilei si lemnului, materialelor de constructii, imobiliar, textile si transporturi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Instant Factoring atrage 500.000 euro la prima runda de finantare
Setari Cookie-uri