Redeventa petroliera achitata de titularii acordurilor petroliere in primele noua luni din 2008 a fost de 819,263 milioane lei, informeaza NewsIn.

"Cauzele diminuarii redeventei petroliere sunt intai scaderea productiei de titei si gaze naturale si, de asemenea, scaderea in acest an, fata de anul 2008, a pretului de referinta pentru titeiul extras in Romania si a pretului de valorificare practicat de agentii economici, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale FOB Med, pentru titei si produse petroliere", potrivit datelor transmise de ANRM.

Totodata, conform informatiilor centralizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, productia de gaze naturale a Romaniei a scazut in primele noua luni din 2009 la 8,386 miliarde metri cubi, fata de productia de gaze din primele noua luni ale anului trecut, de 8,806 miliarde mc.

De asemenea, productia de titei a tarii a scazut de la 3.404.785 tone in primele noua luni ale anului trecut, la 3.286.851 tone, in primele noua luni din acest an.

ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera. Agentia se afla sub coordonarea primului ministru si sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Calculul redeventei petroliere este in mod direct legat de preturile de referinta, care se calculeaza ca medie aritmetica a cotatiilor minime si maxime de pe piata mediteraneeana, pentru 12 saptamani consecutive, anterioare lunii pentru care pretul este valabil.