Mircea Geoana si Crin Antonescu au semnat ieri un acord politic menit sa-i asigure sprijin candidatului PSD in turul II la prezidentiale, in schimbul instalarii Guvernului Klaus Johannis imediat dupa alegerile din 6 decembrie.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, dupa ce a semnat acordul politic cu PNL, ca acesta este menit sa asigure stabilitate politica pe termen lung si ca nu reprezinta o impartire de functii intre cele doua formatiuni politice.

"Este un Acord in care si eu si domnul Antonescu credem cu intensitate", a spus Mircea Geoana.

Potrivit lui Mircea Geoana, acordul reprezinta un pas important pentru asigurarea stabilitatii politice in Romania si ca, personal, crede "cu tarie" ca "fortele pozitive din societate, fortele politice mature" vor contribui la instalarea unui Guvern cu Klaus Johannis premier.

Cititi mai multe in 9AM.

Boc: PNL, PSD si UDMR au infiintat Agentia de tranzactionare a voturilor romanilor

Presedintele PDL, Emil Boc, a afirmat ca cele trei partide s-au aliat pentru a-si servi propriile interese, nu pentru a pune in aplicare decizia romanilor exprimata prin referendum, potrivit NewsIn.

"PNL, PSD UDMR nu au inteles nimic din lectia pe care au primit-o de la romani la referendumul pentru suspendarea presedintelui, in 2007 si reproduc acelasi comportament. Azi au infiintat Agentia de tranzactionare a voturilor romanilor spre dispretul romanilor si a democratiei", a spus Emil Boc, in cadrul unei conferinte de presa sustinute marti. "Liderii lor nu au facut altceva decat sa demonstreze ca ii intereseaza doar propriile interese si nu sa respecte vointa romanilor", a continuat Boc.


Opt principii de guvernare si cinci obiective de indeplinit

Acordul semnat miercuri de PSD si PNL contine o serie de principii precum reducerea fiscalitatii, transparenta in cheltuirea banului public, respectarea Pactului pentru Justitie, depolitizarea administratiei publice, pentru a caror atingere vor fi sustinuti Mircea Geoana si un Guvern Johannis.

"Acordul pentru iesirea Romaniei din criza", cum se numeste documentul semnat de Mircea Geoana si Crin Antonescu, incepe de la constatarea starii politice actuale. "La 20 de ani de la Revolutia romana sperantele si aspiratiile celor mai multi dintre romani au fost risipite intr-o tranzitie fara sfarsit. Formatiunile politice semnatare isi asuma obligatia de a implini aceste asipratii si de a reda romanilor o guvernare democratica dedicata interesului public. Dorim sa redam romanilor o tara de care sa fie mandri, o tara in care sa fie respectati de liderii politici si de administratie, o tara in care sa aiba sansa sa se realizeze pe deplin in plan personal, profesional si social", se arata in prima parte a Acordului.

Textul continua cu mentionarea celor cinci ani de mandat al lui Traian Basescu, care, in opinia semnatarilor, "lasa o tara in haos", adica "o Romanie fara un guvern legitim, o Romanie macinata de conflicte artificiale intre puterile statului, intre stat si societate, precum si intre diferitele categorii sociale, o Romanie in prag de colaps economic, o Romanie a carei administratie a fost ocupata de oameni politici incompetenti, instalati abuziv in fruntea institutiilor publice".

Documentul mentioneaza opt "principii care stau la baza guvernarii comune": "reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei; o guvernare in folosul tuturor romanilor printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate in urma dezvoltarii economice; transparenta si eficienta in cheltuirea banului public; respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor individuale (dreptul la initiativa economica, dreptul la sanatate, dreptul la educatie, la protectie sociala, la un mediu sanatos); respectarea prevederilor Pactului pentru Justitie; descentralizarea si depolitizarea administratiei publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor si a celor cu venituri mici); modernizarea agriculturii si a satului romanesc".

Cele doua formatiuni semnatare ale acordului au enumerat si cinci obiective comune pe care si le asuma: "scoaterea Romaniei din criza economica, politica si morala; refacerea solidaritatii si increderii intre romani; asigurarea unei guvernari care sa determine o dezvoltare echilibrata a Romaniei; refacerea prestiugiului international al Romaniei si promovarea unei politici externe in beneficiul romanilor; reluarea dialogului si cooperarii intre puterile statului, intre Guvern si partenerii sociali".

In final, cele doua formatiuni sunt de acord ca, in baza principiilor enuntate si pentru indeplinirea obiectivelor asumate hotarasc sustinerea lui Mircea Geoana in turul II al alegerilor prezidentiale, crearea unei majoritati stabile pentru sustinerea unui Guvern condus de Klaus Johannis si elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea Romaniei din criza.

Acordul a fost semnat de presedintele PSD Mircea Geoana si de cel al PNL Crin Antonescu, in Salonul Alb din Senat, in spatele celor doi lideri politici fiind amplasat inscrisul "O singura Romanie".







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri