Majoritatea romanilor resimt efectele negative ale crizei economice, peste 70% dintre acestia reducandu-si consumul sau cumparand produse mai ieftine, cele mai afectate fiind femeile aproape de pensionare cu un venit mai mic de 1.500 de lei/familie.
Studiul intreprins de firma de cercetare Mednet arata ca efectele negative ale crizei economice sunt prezente in vietile romanilor, dar ca doar 17% dintre acestia sunt afectati in mare masura.

Pe de alta parte, majoritatea romanilor, intr-o proportie de 71% au declarat ca si-au redus consumul sau au apelat la produse mai ieftine (45,9% au cumparat aceleasi produse, dar in cantitate mai mica).

"Comparativ cu inceputul anului 2009, mai exact luna februarie, procentul celor care se declara afectati in foarte mare si mare masura de criza este in crestere (de la 28,6% in februarie 2009, la 36,4% in noiembrie 2009), in timp ce procentul celor care sunt afectati in mica masura sau deloc este in scadere (de la 38,7% la 26,6%)", se precizeaza in studiu.

Cercetarea Mednet releva faptul ca efectele crizei asupra romanilor se refera la pierderea locului de munca (22,4%), reducerea salariului sau a castigurilor salariale (44%), pierderea sau diminuarea beneficiilor extrasalariale (20,7%), precum si cresterea ratelor datorita devalorizarii leului (22,8%).

Femeile cu varsta cuprinsa intre 55-65 de ani, fara studii superioare si cu un venit mai mic de 1.500 de lei/familie sunt cele mai afectate de criza, potrivit studiului.

Cei care nu si-au schimbat comportamentul de consum ca efect al crizei sunt persoanele care se declara ca fiind afectate intr-o foarte mica masura sau chiar deloc de criza - tineri, fara copii, care au venituri peste 3000 lei/familie si au studii superioare.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 16 – 23 noiembrie 2009. Au fost intervievate telefonic 854 persoane cu varsta cuprinsa in intervalul 18 – 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,35%.







Afla si ce marci de produse prefera romanii pe timp de criza (studiu).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri