Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a scazut usor in noiembrie fata de luna anterioara, Romania cazand pe ultimul loc in UE la acest capitol, in contextul in care, pe ansamblul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, in medie, cu 1,9 puncte, a anuntat Comisia Europeana.
Astfel, in noiembrie, indicele s-a redus in Romania la 62,1 puncte de la 62,6 puncte in octombrie, fiind cu mult mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a unsprezecea luna a acestui an la 87,9 puncte. Aceasta este a opta luna consecutiva de revenire a increderii in economie la nivel comunitar, desi ramane in continuare sub media pe termen lung, potrivit NewsIn.

In afara de Romaniei, singurele tari in care indicele increderii in economie a mai scazut in noiembrie sunt Grecia, unde indicatorul a coborat la 66,4 puncte, Marea Britanie (83,8 puncte) si Malta (88,9 puncte).

In Romania indicele increderii in comertul cu amanuntul a crescut cu 4 puncte, iar cel in servicii a sporit cu 1 punct. Increderea in industrie a stagnat, in timp ce increderea in constructii a scazut cu 2 puncte, iar cea in consum s-a diminuat cu 1 punct.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, in contextul in care indicele increderii in comertul cu amanuntul a crescut cu 6 puncte, cel in servicii si constructii, cu cate 2 puncte, iar increderea in industrie, cu 1 punct. In schimb, increderea in consum a stagnat.

In zona euro, increderea a urcat cu 2,7 puncte, pana la 88,8 puncte, pentru a opta luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Olanda (+6,3 puncte), Polonia (+2,7 puncte) si Italia (+2,5 puncte).
La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (101 puncte) si Danemarca (97,9 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Romania (62,1 puncte), Cipru (63,6 puncte) si Letonia (65 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri