"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare rurala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu," a precizat presedintele CE, potrivit NewsIn.
El a adaugat ca Ciolos este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea rurala - "asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European", dupa cum a subliniat Barroso - , aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman. Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati.
Nominalizarea lui Ciolos la agricultura a surprins unii oficiali europeni, cunoscuta fiind pozitia anterioara a presedintelui CE, de a evita alocarea agriculturii unui roman ce beneficiaza de sprijinul Frantei. Motivul invocat, neoficial, de cabinetul lui Barroso era ca Romania a avut probleme cu fondurile SAPARD si ca statele membre care sunt principalii contribuitori la bugetul UE - ca Germania si Olanda - ar putea avea ridica obiectii in acest sens. "Se pare ca Parisul a facut presiuni imense pentru a-l avea pe Ciolos", a spus un oficial german, sub protectia anonimatului.
Candidatura lui Dacian Ciolos pentru un post in Comisia Europeana a fost anuntata oficial de Romania la 12 octombrie, starnind controverse atat in Romania, cat si in presa straina, in special cea irlandeza, in conditiile in care Dublinul viza, la randu-i, acest portofoliu.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, declarat la inceputul lunii septembrie intr-un interviu acordat cotidianului francez La Croix ca Parisul sustine cererea Bucurestiului pentru postul de secretar al agriculturii, pozitie confirmata ulterior si la o reuniune a ministrilor europeni ai afacerilor externe.
La randul sau, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat pentru RFI ca Romania nu mai merita sa fie "prost tratata" la impartirea portofoliilor din Comisia Europeana si nici sa primeasca un premiu de consolare, asa cum a fost in cazul multilingvismului. El a dat asigurari ca Franta va acorda tot sprijinul Romaniei, care trebuie sa fie hotarata in negocierea pentru un post de comisar european si sa aiba aliati buni.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: