Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada iulie-septembrie cu 0,09 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 0,8%, sectorul sanatatii si asistentei sociale avand cea mai mare cerere de forta de munca, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Fata de acelasi interval din 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut, in trimestrul al treilea din acest an, cu 1,26 puncte procentuale, potrivit datelor Statisticii.

Este cea de-a patra scaderea trimestriala a ratei locurilor de munca vacante, mai arata INS.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala, cu o rata a locurilor de munca neocupate de 3,36%, precum si agricultura, silvicultura si pescuit (1,64%) si in administratia publica (1,50%).

In schimb, sectorul extractiv (0,03%), tranzactiile imobiliare (0,21%) si comertul cu amanuntul si cu ridicata si cu amanuntul (0,23%) aveau cele mai putine slujbe.

Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 1,11% din slujbele totale. In trimestrul al treilea din 2009, firmele au mai cautat tehnicieni, maistri si asimilati, pentru care 1,05% din posturi nu erau ocupate.

In schimb, cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca a fost inregistrata pentru membrii corpului legislativ ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatorilor si functionarilor superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,44%), precum si cea a functionarilor administrativi (0,53%).

Regiunea cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante a fost Nord-Est (1,12%), urmata de regiunea Bucuresti (1,04%), in timp ce in regiunile Nord-Vest (0,48%) si de Sud-Vest (0,55%) s-au inregistrat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual. Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 24.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare, potrivit INS.

Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri