Pogea confirma: Incasarile la buget au crescut in noiembrie, dupa un an de declin

Veniturile bugetare au insumat in noiembrie 12,1 miliarde lei, mai mari cu 125 milioane lei fata de perioada similara a anului trecut, a declarat ministrul finantelor Gheorghe Pogea, ceea ce ar marca prima crestere dupa finalul anului trecut.
"Veniturile la bugetul general consolidat au fost de 12,101 miliarde lei, mai mari cu 125 milioane lei fata de luna noiembrie a anului trecut, pe fondul unor incasari mai bune din accize si a unei mai bune colectari", a afirmat Pogea, citat de NewsIn.

Ministrul de finante cornfirma astfel declaratia premierului interimar Emil Boc, care a afirmat ca incasarile la buget revin pe crestere.

Incasarile bugetare au inceput sa scada semnificativ incepand cu noiembrie 2008, cand criza economica a inceput sa fie puternic resimtita la nivelul economiei romanesti.

Dupa primele zece luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a scazut usor fata de finalul lui septembrie, la 5,1% din produsul intern brut (PIB), insumand 25,507 miliarde lei (5,94 miliarde euro), dupa ce cheltuielile bugetare au sporit in primele zece luni cu 4,7%, iar veniturile s-au redus cu 6,9%, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Dupa primele noua luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat era de 25,563 miliarde lei, sau 5,14% din PIB. Astfel, in luna octombrie s-a inregistrat un usor excedent bugetar.

In intervalul ianuarie-octombrie 2009, bugetul a inregistrat venituri totale de 131,04 miliarde lei, reprezentand 26,3% din PIB, si cheltuieli bugetare de 156,6 miliarde lei, reprezentand 31,5% din PIB.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din PIB, in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, insa, ca deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.

Dupa publicarea executiei bugetare la zece luni, Gheorghe Pogea declara ca guvernul se va incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, si nu va depasi cheltuielile prevazute.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri