Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul al treilea, in termeni reali, cu 0,6% fata de trimestrul II, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele initiale, ce indicau o contractie de 0,7%. Agricultura este singurul domeniu care a crescut, cu 2,4 fata de trimestrul III din 2008.
Valoarea PIB din trimestrul al treilea, in date ajustate sezonier, este estimata la 119,047 miliarde lei.

Statistica a mentinut neschimbata contractia economica din trimestrul al treilea comparativ cu acelasi trimestru din 2008, in serie bruta, cu date neajustate sezonier, la 7,1%. PIB-ul a fost in trimestrul al treilea de 127,78 miliarde lei (30,2 miliarde euro).

In perioada iulie-septembrie 2009, cursul mediu a fost de 4,2247 lei/euro.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea economica ramane aceeasi, de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%, valoarea PIB fiind de 334,23 miliarde lei (79,05 miliarde euro).

Pe partea de formare a PIB, statisticile detaliate privind PIB-ul din trimestrul al treilea indica o contractie in aproape toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti fata de trimestrul similar din 2008. Cea mai importanta cadere - de 17,4% - a avut loc in constructii, sector care inregistrase un declin important, de 14,2%, si in trimestrul II, dupa ce era inca pe plus in primele trei luni ale anului.

De asemenea, sectorul de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii a inregistrat un declin de 11,3%, activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi au coborat cu 3,8%, activitatea din industrie s-a contractat cu 3,5%.

In schimb, agricultura a crescut cu 2,4 fata de trimestrul III din 2008.

La categoria "alte servicii" a fost inregistrat un declin de 2,6%, iar impozitele nete pe produs au cazut cu 14,9%.

Pe partea de utilizare a PIB, datele publicate joi arata o contractie de 11,8% a cererii interne comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 12,7% a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al populatiei s-a diminuat cu 14,3%.

Insa declinul cel mai sever a fost inregistrat de formarea bruta de capital fix, o masura a investitiilor din economie, care s-au redus cu peste un sfert (28,6%) in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2008.

Exportul de bunuri si servicii a crescut cu 1,6%, in timp ce importurile de bunuri si servicii au scazut cu 15,3%.

Fata de trimestrul al doilea, scaderea a fost mai putin pronuntata: -5,5% in constructii, -2,6% in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii, -1,4% la alte activitati de servicii si -4,4% la impozite nete pe produs.

In schimb, activitatea din agricultura a sporit cu 15,1%, cea din industrie, cu 3,6%, iar activitatile financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au crescut cu 0,1%.

Produsul intern brut al Romaniei, in preturi curente, este estimat la 497,3 miliarde lei in 2009. FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei in 2009 la 7,5-8% de la 8,5% si vede o redresare in 2010, inca cresterea produsului intern brut va ramane slaba anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri