Economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul al treilea din acest an cu 7,1% fata de acelasi trimestru din 2008, fiind a cincea scadere a PIB din Uniunea Europeana, in timp ce Polonia este singura tara UE care a inregistrat un avans al economiei in acelasi interval, de 1%, a anuntat Eurostat.
Cele mai importante scaderi ale produsului intern brut din UE au fost inregistrate de Estonia, de 15,3%, Lituania, de 14,2%, Slovenia, de 8,5%, si Ungaria, de 8%, potrivit NewsIn.

In schimb, economiile Greciei, Frantei si Portugalia au scazut cel mai putin, cu 1,6%, respectiv cate 2,4%. Produsul intern brut al Bulgariei s-a comprimat in trimestrul III cu 5,8% fata de acelasi trimestru din 2008.

Pe ansamblul blocului comunitar, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%, mai arata Eurostat.

Fata de trimestrul anterior, Romania a avut in trimestrul al treilea o scadere a economiei de 0,7%, nereusind sa iasa din recesiune, la fel ca alte sase tari din UE (Estonia, Grecia, Spania, Cipru, Ungaria si Marea Britanie).

Joi dimineata, Institutul National de Statistica (INS) a revizuit usor datele privind scaderea PIB fata de trimestrul anterior, de la 0,7% la 0,6% in trimestrul III.

In schimb, economiile a 13 tari UE au inregistrat cresteri fata de trimestrul al doilea al acestui an. Cele mai importante avansuri ale economiei le-au inregistrat Lituania (6,1%), Slovacia (1,6%), Slovenia (1%), Portugalia si Austria, de cate 0,9% fiecare. Economia Cehiei a crescut cu 0,8% fata de trimestrul II, cea a Germaniei, cu 0,7%, a Italiei, cu 0,6%, a Belgiei si Poloniei, cu cate 0,5%, a Olandei, cu 0,4%, a Frantei, cu 0,3% si a Olandei, cu 0,2%.

Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Malta si Finlanda nu au prezentat date privind evolutia produsului intern brut in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior.

La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,3%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 20 state membre.

Eurostat a mai aratat ca economia SUA a crescut cu 0,7% fata de trimestrul precedent, insa a scazut cu 2,5% fata de trimestrul III din 2008. Economia Japoniei a crescut in trimestrul III cu 1,2% fata de trimestrul II, dar a scazut cu 4,4% fata de acelasi trimestru din 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri