Economia romaneasca a pierdut 30% din investitii in T3

Investitiile realizate in economia Romaniei in trimestrul al treilea din acest an au scazut cu 29,9% fata de trimestrul similar din 2008, la 16,14 miliarde lei (3,82 miliarde euro), mai ales ca urmare a scaderii drastice a investitiilor in utilaje.
Astfel, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 43,5% fata de intervalul iulie-septembrie 2008, la 5,38 miliarde lei.

Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor a scazut in trimestrul al treilea 2009 cu 5,5 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, la 33,3%, conform NewsIn.

Investitiile in lucrari de constructii noi s-au micsorat cu 17,9%, la 9,39 miliarde lei, iar investitiile cu alte cheltuieli au scazut cu 47%, la 1,37 miliarde lei. Ponderea investitiilor in lucrarile de constructii noi in total investitii a sporit cu 7,5 puncte procentuale, la 58,2%, dar cea a investitiilor in alte cheltuieli a scazut cu 2 puncte procentuale fata de trimestrul al treilea din 2008, la 8,5%.

Scadere de 22,5% a investitiilor in primele noua luni

In primele trei trimestre, investitiile s-au diminuat cu 22,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, la aproape 43,07 miliarde lei (10,19 miliarde euro), in conditiile in care investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au redus cu peste o treime (37,3%), la 16,06 miliarde lei, iar cele in lucrari de constructii noi au scazut cu 9,3%, la 23,42 miliarde lei.

Si investitiile pentru "alte cheltuieli" au scazut, cu 23,2% fata de primele noua luni din 2008, la 3,59 miliarde lei.

In primele trei trimestre ale acestui an, cele mai multe investitii au fost realizate in comert si servicii - comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor - 41,7%, urmate de industrie (40,6%), si constructii (11,9%).

Investitiile in agricultura au cantarit 3,4% din totalul investitiilor, in timp ce investitiile in alte ramuri de activitate au reprezentat 2,4%.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.

Statistica a precizat ca in volumul investitiilor nete nu se cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri