Deficitul bugetului general consolidat s-a adancit la 6% din PIB in luna noiembrie, in special ca urmare a platilor pentru agricultura, de 1,477 miliarde lei, si a virarii contributiei catre bugetul UE, de 275 milioane lei, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
"Datele preliminare de la sfarsitul lunii noiembrie arata ca veniturile sunt mai mari fata de perioada similara a anului trecut, respectiv 12,1 miliarde lei, iar cheltuielile se ridica la aproape 16,3 miliarde lei. Deficitul bugetar a urcat la circa 6% din produsul intern brut in luna noiembrie (de la 5,1% din PIB in luna octombrie, n.r.), pe fondul platilor facute pentru lucrarile efectuate in luna octombrie si a rambursarilor facute in avans pentru agricultura, respectiv 1,477 miliarde lei", a precizat Pogea (foto), potrivit NewsIn.

"Cresterea deficitului bugetar cu 0,9 puncte procentuale din aceasta luna este data de acesti factori si de faptul ca Romania a fost nevoita sa plateasca pe 30 noiembrie 275 milioane lei, contributia la bugetul Uniunii Europene", a mai spus el.

Majorarea deficitului din noiembrie este mult peste media ultimelor luni, cand cresterea a fost de doar 0,2-0,3 puncte procentuale. Mai mult, deficitul bugetului general consolidat a scazut usor in luna octombrie fata de finalul lunii septembrie, cu 0,04 puncte procentuale.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a explicat ca excedentul inregistrat in luna octombrie, cand deficitul a scazut la 5,1% din PIB, de la 5,14% in luna septembrie, s-a datorat incasarilor profitului pe lunile iulie, august si septembrie.

"Oricum, este mai bine decat ne asteptam. Noi aveam planificat sa ne inadram intr-un deficit de 2,2 puncte procentuale pana la sfarsitul anului, iar cresterea deficitului bugetar din luna noiembrie este mai mica de jumatate. Romania se va incadra la finalul acestui an in tinta de deficit convenita cu FMI, de 7,3% din PIB", a afirmat Gherghina.

Dupa primele zece luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a scazut usor fata de finalul lui septembrie, la 5,1% din produsul intern brut (PIB), insumand 25,507 miliarde lei (5,94 miliarde euro), dupa ce cheltuielile bugetare au sporit in primele zece luni cu 4,7%, iar veniturile s-au redus cu 6,9%, potrivit datelor publicate saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Dupa primele noua luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat era de 25,563 miliarde lei, sau 5,14% din PIB. Astfel, in luna octombrie s-a inregistrat un usor excedent bugetar.

In intervalul ianuarie - octombrie 2009, bugetul a inregistrat venituri totale de 131,04 miliarde lei, reprezentand 26,3% din PIB, si cheltuieli bugetare de 156,6 miliarde lei, reprezentand 31,5% din PIB.

Autoritatile romane si FMI au mentinut tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an la 7,3% din PIB, in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie de la Bucuresti. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, declara, insa, ca deficitul bugetar estimat pentru 2009 este de 7,8% din PIB, luand in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri