Pana la ora 10:00 si-au exprimat optiunea, prin vot, pentru alegerea presedintelui Romaniei, 7,52% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale - 6,98% in mediul urban si 8,27% in mediul rural, conform BEC.
[Update 8] Pana la ora 19:00, prezenta la vot a fost de 53,51%; in mediul urban prezenta a fost de aproximativ 50%, iar in cel rural de circa 57%.

Judetele in care prezenta la vot a alegatorilor a fost mai mare au fost Ilfov, Mehedinti, Teleorman, Dambovita, Olt, iar cele in care prezenta a fost redusa au fost Harghita, Covasna, Satu Mare, Maramures, Mures.

Sectiile vor fi inchise la ora 21:00.

[Update 7]
Pana la ora 16:00, 40,10% din cei inscrisi in listele electorale si-au exprimat optiunea prin vot, astfel ca 37,51% au votat in mediul urban si 43,66% in cel rural.

Spre comparatie, in primul tur de scrutin, pana la ora 16:00 prezenta la vot a fost de 36,1%.

In 21 de judete, prezenta la vot a fost superioara mediei calculata la nivel national, conform BEC.

[Update 6]
Frauda electorala continua. Un viceprimar dintr-o localitate ilfoveana este cercetat pentru mita electorala, iar doi directori din RRA risca demiterea din cauza spotului anti-Basescu difuzat in ziua scrutinului.

In Lugoj, membrii unei sectii au desigilat urna dupa ce un alegator a primit doua buletine de vot.

Presedintele sectiei de votare de la Aeroportul Baneasa a fost inlocuit la cerere pe motiv ca "nu mai poate face presiunii", dupa ce procesul de votare a fost suspendat de doua ori.

[Update 5]
Pana la ora 13:00 si-au exprimat optiunea prin vot 24,01% din numarul romanilor inscrisi in listele electorale, din care 23,32% din mediul urban si 24,94% in mediul rural.

Fata de primul tur al alegerilor, prezneta la vot a urcat cu circa 3%.

Participare mai redusa la vot s-a inregistrat in judetele Covasna (13,56% total alegatori inscrisi in liste), Harghita, Satu Mare, Maramures si Bihor.

In municipiul Bucuresti prezenta la vot a fost de 23,34%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central. Pana la ora 14:00 au fost confirmate 11 infractiuni si 8 contraventii.

[Update 4]
Votarea la doua sectii din Brasov a fost intrerupta din cauza unor pene de curent. O damboviteanca a fost surprinsa la urne cu doua buletine de vot, iar un barbat cercetat pentru vot multiplu a votat din nou intr-o sectie speciala din Giurgiu. In plus, un barbat din Dolj este cercetat pentru ca a incercat sa voteze de doua ori.

Si in campusul studentesc din Grozavesti - Bucuresti - exista tentative de frauda: alegatorii prefera sa voteze doar la 2 din cele 6 sectii de votare amenajate in complex, potrivit reprezentantilor Pro Democratia.

PSD si PDL se acuza reciproc de campanie "murdara", iar la sectiile speciale de votare aglomeratia ingreuneaza procesul de votare - in Gara de Nord, numarul mediu al persoanelor care voteaza intr-o ora este de 50 - 60, dupa cum arata televiziunile locale.

[Update 3]
Conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), pana la ora 10:00 s-a prezentat la vot 7,52% din numarul de alegatori asteptati sa-si exprime decizia privind alegerea presedintelui Romaniei pentru urmatorii cinci ani.

Astfel, comparativ cu primul tur, numarul celor care s-au prezentat la vot a fost mai mare. In Bucuresti, 6,44% din alegatori au votat in primele trei ore de la deschiderea urnelor, fata de 5,1% in turul intai.

Sectorul 1 al Capitalei a fost fruntas, cu prezenta la vot de 7,8%, urmat de sectorul 6 (6,8%), sectoarele 2 (6,5%) si 4 (6,2%), precum si sectorul 3, cu 5,7% si 5 - 5,5%.

Cea mai mare prezenta la vot a fost inregistrata in judetele Dambovita, Teleorman, Mehedinti, Ilfov si Olt.

La sectiile speciale de votare s-au prezentat peste 90.000 de alegatori in primele ore ale diminetii.

[Update 2]
Peste 5.000 de romani din Spania si Italia si circa 300 de militari romani din Afganistan si Kosovo au votat pana la ora 10:00. Si in Noua Zeelanda s-a votat, intr-un procentaj mai mare decat in primul tur (175 romani).

Votarea de la sectia de votare speciala din Gara de Nord a fost suspendata de doua ori in aceasta dimineata.

[Update 1]
Pana la ora 10.00, la nivel national, au fost inregistrate 2 infractiuni, in judetele Teleorman si Mures si au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale, in valoare de 3.500 lei, potrivit MAI. In Arges au fost intocmite dosare penale pentru mita electorala.

Circa 200 de persoane au votat in sectia speciala din Gara de Nord a Capitalei, pana la ora 10:00.

[Update]
18 judete sunt considerate de Ministerul Administratiei si Internelor cu risc crescut in ceea ce priveste desfasurarea alegerilor pentru turul II al prezidentialelor si, potrivit oficialilor institutiei, s-au luat masuri suplimentare in cazul acestora.

Astfel, Arges, Botosani, Buzau, Braila, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Mehedinti, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea sunt cele 18 judete in care, potrivit ultimelor analize, riscul de turism electoral, fraude electorale si alte astfel de incidente este crescut, potrivit 9am.ro.

Spre deosebire de primul tur de scrutin, din 22 noiembrie, autoritatile au incercat sa ia masuri care sa rezolve deficientele aparute atunci. Printr-o decizie a Biroului Electoral Central au fost suplimentate cabinele de vot din sectiile speciale, acolo unde numarul acestora, la primul tur, a fost sub numarul stampilelor cu mentiunea "Votat" repartizate fiecarei sectii.

Astfel, in fiecare sectie speciala, destinata persoanelor care nu domiciliaza in localitatea respectiva, dar care doresc sa voteze, vor fi cinci cabine de vot, potrivit NewsIn.

Tot prin decizie BEC, vor fi folosite urne mobile daca sunt astfel de solicitari. Presedintii de sectii de votare au primit sambata seara, intre orele 18.00 si 20.00, cererile de vot cu urna speciala.

Votul in sectiile speciale va fi supravegheat si de camere web, care sa poata surprinde si identifica cetatenii care isi exercita dreptul de vot, in momentul in care introduc buletinele in urne. Masura a fost luata pentru ca, in eventualitatea semnalarii unor fraude electorale, inregistrarile video sa poata fi folosite ca proba in instanta. In ceea ce priveste sistemul de inregistrare video din sectiile de vot, BEC a stabilit ca presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare au obligatia de a instiinta personalul tehnic auxiliar insarcinat cu operarea mijloacelor de inregistrare video si a computerelor ca, dupa salvarea continutului video de pe aparatele de inregistrare, acesta trebuie sters de pe computerele folosite.

O alta decizie a BEC este ca persoanele care au implinit 18 ani intre cele doua tururi de scrutin sa poata vota, la sectiile la care sunt arondate protrivit domiciliului sau in sectiile speciale, conform dispozitiilor legale.

La prezidentialele din 2009 sunt 41 de circumscriptii electorale la nivel judetean, o circumscriptie la nivelul Capitalei si una care va reprezenta diaspora, in care au fost organizate 21.706 sectii de votare: 18.053 de sectii permanente, 3.359 de sectii speciale, la care se adauga 294 de sectii in strainatate. In Bucuresti sunt organizare 34 de sectii de vot speciale.

Alegatorul trebuie sa prezinte actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Prin act de identitate se intelege: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, iar in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile in ziua votarii.

Daca alegatorul voteaza la o sectie de votare speciala, trebuie sa completeze o declaratie pe proprie raspundere privind faptul ca nu a mai votat si nu va mai vota la alta sectie de votare. Formularul declaratiei ii va fi inmanat de catre presedintele sectiei de votare sau de membrul desemnat de acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri