Romania si-a indeplinit, in general, angajamentele asumate prin negocierile purtate in vederea integrarii, in toate ramurile sectorului energetic, spune Raportul. äSe estimeaza ca Romania va fi gata de a implementa acquis-ul in momentul integrariiô, se arata in Raport.

Romania trebuie, insa, sa termine pregatirile necesare cresterii stocurilor de petrol. Trebuie adoptata legislatie de reglementare pentru piata interna a energiei, trebuie sa continue procesul de deschidere al pietei electricitatii si gazelor naturale, trebuie sa creasca nivelul colectarii banilor din facturile pentru energie. In fine, Romania trebuie sa reduca arieratele, sa intareasca puterea organelor de supraveghere.

Trebuie, de asemenea, definitivate pregatirile de aplicare integrala a legislatiei privind ajutorul de stat in sectorul minier.

In segmentul eficientei energetice si al regenerarii, Romania trebuie sa adopte acquis-ul (directivele cu privire la constructii si combustibili biologici) si sa-i intareasca aplicarea. Totodata, in sectorul energiei si al sigurantei nucleare, Romania trebuie sa acorde in continuare atentie intaririi structurilor administrative relevante.

In ceea ce priveste asigurarea stocurilor, in special al celor de titei, legislatia-cadru a fost adoptata, insa trebuie completata cu legi prin care sa se dispuna marirea stocurilor de petrol. Acestea au crescut succesiv, iar raportarile catre Comisie arata ca se afla in grafic pentru a atinge echivalentul a 90 de zile de consum intern cerut de acquis, pana in anul 2011.


Romania trebuie sa reduca arieratele si sa intareasca puterea institutiilor de supraveghere


In domeniul competitivitatii energetice si al pietei interne (sectoarele electricitatii si al gazelor natuarle) implementarea acquis-ului äeste bine efectuataô. Legislatia -cadru a fost adoptata, insa trebuie competata cu norme aliniate si mai mult la acquis. Piata electricitatii a fost deschisa tuturor consumatorilor energetici in iulie 2005, inainte de perioada estimata prin angajament.

Chiar daca au fost create anumite institutii de reglementare, capacitatea administrativa si independenta acestora trebuie intarita. Avand in vedere preturile mari ale gazelor naturale pe piata mondiala, este, insa, greu de crezut ca Romania isi va atinge obiectivul de a alinia pretul de import cu cel intern pana in 2007.

In sectorul minier, unde personalul a fost deja redus, trebuie continuat procesul de restructurare. Totodata, s-a stabilit o tinta de crestere a consumului bazat pe electricitate creata prin resurse regenerabile pana la atingerea nivelului de 33% in anul 2010.

De asemenea, Romania trebuie sa-si intareasca eforturile in ceea ce priveste imbunatatirea administratiei in domeniul utilizarii rezuduurilor radioactive. Absenta unui fond dedicat dezafectarii activitatilor nuclare si managementului deseurilor reprezinta o preocupare care ar trebui inlaturata prin adoptarea legislatiei nationale in domeniu.

Romania va trebui sa asigure adoptarea Tratatului Euratom, si prevederilor acestuia, indeosebi cu privire la securitate si la rapoartarea fluxurilor de materiale radioactive si a inventarului acestora direct de catre persoanele sau entitatile care le utilizeaza, inclusiv micii utilizatori precum universitatile sau laboratoarele medicale.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri