Capacitatea de administrare a intregii administratii fiscale are nevoie de imbunatatiri semnificative, avertizeaza raportul Comisiei Europene. Desi autoritatile au luat o serie de masuri, raportul constata ca nivelul colectarii taxelor in Romania este inacceptabil de scazut, iar capacitatea de control a administratiei este foarte slaba, in mod special in ce priveste taxa pe valoarea adaugata (TVA). In general ratele de colectare a TVA de la marii contribuabili sunt mai mari, in timp ce firmele mici si mijlocii evita plata taxelor. Administratia fiscala are o capacitate foarte slaba de a colecta si controla accizele, mai cu seama in domeniul produselor alcoolice, mai noteaza raportul. Se pare ca in jur de 50% din consumul de alcool scapa in acest moment de orice taxa, iar situatia ar putea sa se inrautateasca dupa aderare, spune Comisia. Ceva pogres s-a inregistrat in alinierea Romaniei la aquis-ul european in materie de fiscalitate, prin eliminarea anumitor exceptari de la plata TVA care erau incompatibile cu practica UE. Totusi, Romania trebuie sa continue eforturile pentru a alinia legislatia TVA la nivelul european pana la aderare. In particular, inregistrarea sI exceptiile de la plata trebuie reduse la nivelul fixat in Tratatul de Aderare si trebuie introduse scheme speciale.


Romania a atins deja rata minima europeana de accize pentru anumite uleiuri minerale. Comisia are serioase ingrijorari in privinta colectarii taxelor si recomanda autoritatilor sa rezolve de urgenta introducerea unui sistem electronic de operare a datelor financiare, a carui implementare este consideranta prea lenta. Desi s-a putut observa un oarecare progres, acum calendarul este extrem de strans si este nevoie de actiuni concrete pentru ca lucrurile sa se rezolve la timp, pentru aderare. Sunt necesare eforturi crescute in special in privinta cresterii actualului nivel de colectare a TVA si a accizelor. Pana atunci, Romania trebuie sa modernizeze administratia fiscala, spune Raportul, care recomanda asigurarea integritatii functionarilor publici, mentionand conflictul de interese. Lipsa resurselor umane, conflictul de interese si integritatea functionarilor Fiscului sunt cauze care micsoreaza capacitatea Fiscului de a impune contribuabililor respectarea legii si de a colecta obligatiile, avertizeaza raportul CE. Comisia mai recomanda autoritatilor fiscale sa imbunatateasca si raportarea statistica, inclusiv armonizarea cu cerintele europene in domeniu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri