In trimestrul II, costul orar cu forta de munca sporise cu 1,51% fata de primele trei luni din 2009, dupa ce in primul trimestru din acest an indicatorul scazuse cu 0,75% fata de trimestrul precedent.

In forma bruta (neajustata), indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca a fost mai mare in trimestrul al treilea cu 0,18% fata de trimestrul al doilea si a crescut cu 7,98% fata de iulie-septembrie 2008. Principalele componente ale costului orar cu forta de munca sunt cheltuielile salariale (directe) si cele non-salariale (indirecte).

Fata de trimestrul II, costul orar al fortei de munca, ajustat, a crescut intr-un ritm mai accentuat in industria extractiva (13,1%), in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (8,06%) si in invatamant (7,16%).

In schimb, indicele a scazut in intermedieri financiare si asigurari (-9,66%), sanatate si asistenta sociala (-4,87%) si comert (-3,02%).

In trimestrul al treilea al acestui an, cresterea fata de trimestrul anterior - pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - a componentei privind cheltuielile directe - salariale - cu forta de munca a fost de 0,24%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,60%. In forma bruta, cele doua componente au sporit cu 0,10%, respectiv 0,47%.

Comparativ cu trimestrul similar din 2008, pe principalele activitati economice, cele mai mari ritmuri anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, au avut loc in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (18,89%), industria extractiva (18,04%) si industria prelucratoare (11,88%).

Singura scadere fata de acelasi trimestru al anului precedent s-a inregistrat in administratia publica (-6,03%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a fost de 7,92%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) - de 7,89%.

Cheltuielile nesalariale au avut un ritm anual de crestere de 8,36% in forma ajustata, respectiv de 8,34%, in forma bruta.

Indicele trimestrial al costului orar cu forta de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata. Calculul indicilor trimestriali ai costului orar cu forta de munca se face pe baza informatiilor obtinute din ancheta lunara asupra castigurilor salariale si din ancheta anuala asupra costului fortei de munca.