"In cazul in care cadrul macroeconomic se schimba putem modifica tinta, asa cum am facut si in cazul cu tinta din martie anul acesta. Am agreat deja o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB (pentru 2010, n.r.) si suntem destul de fermi", a spus Lybek, conform NewsIn.

El a mentionat ca tinta de deficit public deja agreata cu autoritatile romane pentru anul viitor este "destul de ridicata", iar FMI a fost flexibil in discutiile cu Romania.

Cu toate acestea, incadrarea in tinta de 5,9% din PIB nu este suficienta, in opinia reprezentantului FMI, care a explicat ca este urmarita si structura cheltuielilor. Lybek nu a dorit, insa, sa faca alte comentarii in privinta modalitatilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Nu vrem sa exacerbam criza din Romania si vrem sa fim siguri ca va ajunge sub 3% (din PIB) intr-un mod sustenabil", a mai spus reprezentantul FMI.

De asemenea, el a adagat ca FMI "spera ca deficitul bugetar din 2009" sa se incadreze in tinta de 7,3% din PIB, in conditiile in care ultima estimare a Fondului, anuntata la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, este de 7,8% din PIB.

"Cifrele arata putin mai bine acum. Au fost unele imbunatatiri si speram ca tinta va fi atinsa", a mai spus Lybek.

Datele despre PIB-ul Romaniei din T3 au fost mai bune decat estimam

Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluari facute publice de ministrul finantelor.