Temperatura medie in Romania a urcat cu 2°C, iar regiunile ce vor resimti acut schimbarile climatice vor fi sudul si sud-vestul tarii, unde frecventa evenimentelor extreme va creste, afectand in special activitatile agricole din rural, spune vicepresedintele Societatii Meteorologice din Romania.

Cresterea temperaturii medii cu 2°C a fost inregistrata in timpul iernii, in nord-estul tarii, pentru perioada 1961-2007.

Declaratia vicepresedintelui Societatii Meteorologice din Romania (SRM), Constanta Boroneant, a fost facuta miercuri, la Bucuresti, cu prilejul prezentarii raportului Starea Populatiei Lumii 2009, realizat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie.

Conform Anuarului statistic, in zonele rurale din Romania traiesc mai multe femei decat barbati, mai ales in categoria de varsta de 55 de ani si peste, motiv pentru care ne putem astepta ca si in tara noastra femeile sa fie afectate mai puternic de schimbarile de mediu, s-a subliniat cu acelasi prilej, potrivit NewsIn.

Schimbarile climatice ameninta sa mareasca prapastia dintre saraci si bogati si sa amplifice inechitatile dintre femei si barbati, deoarece femeile, mai ales acelea din tari in curs de dezvoltare, vor fi afectate in mod diferit fata de barbati, arata raportul Starea Populatiei Lumii 2009.

"Schimbarile climatice reprezinta un risc suplimentar care nu face decat sa amplifice vulnerabilitatea populatiei sarace, care nu este pregatita sa se adapteze", a declarat reprezentantul UNFPA in Romania, François Farah.

Femeile se numara printre persoanele cele mai vulnerabile in fata schimbarilor climatice, pe de-o parte pentru ca in numeroase tari ele reprezinta cea mai mare parte a fortei de munca din agricultura, iar pe de alta pentru ca nu au acces la aceleasi oportunitati de a obtine venituri ca barbatii.

Dintre cei 1,5 miliarde de saraci ai lumii, care traiesc cu un dolar sau mai putin pe zi, majoritatea sunt femei. Femeile au grija de gospodarie si de membrii familiei, situatie care, cel mai adesea, le limiteaza mobilitatea si le creste vulnerabilitatea in fata dezastrelor naturale. Seceta si precipitatiile abundente obliga femeile sa munceasca mai mult pentru a asigura hrana, apa si energia necesare pentru gospodarii. Fetele renunta la scoala pentru a-si ajuta mamele, iar acest cerc al saraciei si al inegalitatii submineaza capitalul social necesar pentru a aborda in mod eficient schimbarile climatice.

Pentru a evita marginalizarea populatiei vulnerabile, in special a femeilor, este nevoie de o atentie asupra modului in care inegalitatea de gen impiedica dezvoltarea, sanatatea, echitatea si bunastarea generala, toate acestea subminand rezistenta tarilor in fata schimbarilor climatice. Accesul la serviciile medicale, la educatie si la o protectie egala a legii pot ajuta mai bine oamenii sa se adapteze la schimbarile de mediu, se mai arata in raportul Starea Populatiei Lumii 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Top 10 cele mai mari companii din sectorul agricol