Portretul robot al salariatului roman afectat de restructurare are, potrivit companiei de consultanta BPI Romania, o vechime de 20 de ani in companie, o varsta medie de 40-45 de ani si nu are policalificare si nici nu a beneficiat de formare profesionala de-a lungul carierei.

"Este falsa ideea ca sunt disponibilizate persoanele tinere, fara experienta. Realitatea este ca sunt dati afara oameni cu experienta, ceea ce ar putea afecta performanta companiilor", a declarat Raluca Parvu, senior consultant BPI Romania, potrivit Mediafax.

Rata somajului este mai mare fata de cifra oficiala de 7,5% deoarece nu include numarul plecarilor voluntare, iar tot mai multe companii locale apeleaza la "voluntariat", in locul disponibilizarilor, fiind un proces care dureaza mai putin, a declarat Raluca Parvu, la seminarul "Solutii Castigatoare pe timp de criza", organizat de Ziarul Financiar, in parteneriat cu Enterprise Investors.

"Planul de plecari voluntare are un succes nesperat in randul companiilor din Romania pentru ca dureaza mai putin si din prisma unei presiuni mai mici din partea sindicatelor", a declarat Parvu.

In acest context, ea apreciaza ca plecarile voluntare modifica "dramatic" cifra oficiala a somajului, numarul persoanelor care nu renuntat voit la locul de munca.

BPI Romania a realizat la inceputul anului un studiu cu privire la criza economica si consecintele acesteia asupra companiilor, din care a rezultat ca 41% dintre managerii romani urmau sa recurga la reducerea numarului angajatilor, in conditiile in care 45% dintre intreprinzatorii intervievati sustineau reorganizarea firmelor.

BPI Romania este prezenta pe piata locala din 1996 si face parte din BPI Group, cu activitati in domeniul consultantei, managementului si resurselor umane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Actionarii Sibex inlocuiesc KPMG cu un auditor "no name"