Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Cluj (AJOFM Cluj) prognozeaza o crestere a ratei somajului pana la 8% in vara anului 2010, insa numai in conditiile in care se vor continua lucrarile la Autostrada Transilvania.
„Somajul se incadreaza in previziunile noastre facute la inceputul anului 2009 si anume undeva la 20.000 de someri au fost estimarile noastre, numarul de someri in prezent este de 20.950. Rata somajului am previzionat-o la 7%, si este acum la 6,2 %, deci suntem in marja estimata. Rata somajului va fi in continuare in crestere pana in luna mai-iunie anul 2010, cand speram ca deja administratia locala si guvernul sa aiba bugete si sa realizeze noile investitii sau sa continue investitiile existente astfel incat sa genereze noi locuri de munca./.../ In luna iunie 2010 procentul estimat este de 8%, in cazul in care lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua, in caz contrar ne putem astepta la peste 7.000 de noi someri”, a spus Daniel Don, directorul executiv al AJOFM Cluj.

Potrivit acestuia, prin Autostrada Transilvania, centurile de ocolire din judet si constructia noului Stadion Municipal Ion Moina din Cluj-Napoca, toate proiecte finantate de la bugetul de stat sau local, piata de munca din domeniul constructiilor din Cluj a fost avantajata.

“Noi speram ca in judetul Cluj sa se continue lucrarile de infrastructura care ne-au salvat in 2009, gen stadion, autostrada, centuri de ocolire.

Transilvania Constructii a anuntat o disponibilizare colectiva inca de la finele anului 2008, insa, dupa ce a castigat lucrarea de constructie a stadionului, au fost salvate 400 de locuri de munca. In 2009 statul a creat locuri de munca si credem ca si in 2010 va fi principalul promotor esential in sustinerea economica a Romaniei si asigurarea de noi locouri de munca”, a mai spus Don.

In acelasi timp, 200 de societati clujene au anuntat trimiteri in somaj tehnic, iar directorul AJOFM Cluj atrage atentia asupra faptului ca daca statul nu va prelungi masura de scutirea de impozite a firmelor care apeleaza la acest demers, potrivit Legii 1/1991, atunci se va trece la un nou val de disponibilizari, ceea ce va impovara bugetul de somaj.

Si in 2009 a existat o presiune foarte mare pe acest buget, deoarece au devenit someri persoane care castigau bine in 2007, 2008, motiv pentru care agentia a ajuns sa plateasca lunar doar indemnizatiile de somaj, dublul valorii colectarii bugetare de somaj.

„In anul 2009 a fost o presiune asupra bugetul sigurarilor de somaj, pentru prima data fiind in deficit. Am avut o medie de plata numai a indemnizatiilor de somaj de peste 7 milioane de lei pe luna. Numai plata indemnizatiei de somaj s-a ridicat in anul 2009 la 90 de milioane de lei vechi, plus celelalte cheltuieli pe care agentia le-a avut, am depasit 100 de milioane de lei, in timp ce colectarea la buget a fost de 3,5 milione pe luna”, a mai spus Don.

In momentul de fata in judetul Cluj sunt 20.950 de someri (9.848 femei), 20.400 dintre ei din domeniul privat si 13.450 dintre ei, someri indemnizati.

AJOFM Cluj are in acest moment 300 de locuri de munca vacante din care doar doua pentru persoane care au studii superioare.
O problema in mentinerea evididentei somerilor o reprezinta persoaele care nu mai au bani sa-si reinnoiasca cererea de indemnizatie de somaj.

„Avem o problema, pentru ca ne ies somerii din evidenta. Dupa 6 luni expira calitatea de persoana in cautarea unui loc de munca, dar pentru a reinnoi dosarul e nevoie de o cerere si o adeverinta de la medicul de familie, care percepe taxa pentru eliberarea ei. Circa 300-400 de persoane pe luna iasa din evidentele noastre”, a spus Don, adaugand ca aceste iesire din sistem, fara o angajare in campul muncii, afecteaza cifrele privind rata somajului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri