Romania va trebui sa acopere anul viitor 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu.
"Romania are doua tinte obligatorii de indeplinit. Una dintre ele se refera la 2010, cand 33% din consumul brut de energie electrica trebuie acoperit din resurse regenerabile. Pentru asta va trebui sa vedem care va fi consumul brut de energie electrica anul viitor si care va fi productia de energie din resurse regenerabile", a explicat Sandulescu, care a precizat ca in acest an consumul de electricitate a scazut, ca urmare a crizei.

Cea de-a doua tinta se refera la 2020, cand 24% din consumul total de energie va trebui sa fie din surse regenerabile.

"Avem parcuri eoliene de 1.000 MW in constructie si unitati de 2.900 MW cu aviz de racordare emis. Desi e criza, investitiile in acest domeniu au continuat sa vina, investitii private", a mai spus Sandulescu, citat de NewsIn.

Oficialul a subliniat ca Romania, spre deosebire, de Bulgaria, nu a acordat avize de constructie a unor proiecte eoliene in arii protejate.

Pentru 2010, Ministerul Economiei va avea in vedere finalizarea foii de parcurs privind promovarea energiilor din resurse regenerabile solicitate de Comisia Europeana si revizuirea strategiei energetice pentru previzionarea consumului de energie din Romania.

Pe 19 noiembrie, ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a semnat contractele de finantare pentru primele 6 din cele 14 proiecte aprobate pana acum privind sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile.

Cele sase proiecte au o valoare totala de circa 269 milioane lei, din care finantarea nerambursabila aprobata este de aproape 114 milioane lei. Beneficiarii sunt: Hidroconstructia, Romelectro, Unicom 3N 2000 SRL, Romconstruct Top SRL, Balkan Hydroenergy SRL si Primaria Municipiului Beius. Puterea instalata aferenta acestor proiecte este de 31,557 MWe putere electrica si 30,55 MWt putere termica.

Cele 14 proiecte aprobate au o valoare totala de 618 milioane lei, finantarea nerambursabila fiind de circa 261 milioane lei (circa 61 milioane euro). A doua sesiune de depunere a proiectelor de acest fel a fost deschisa la 1 decembrie, a mai spus Videanu.

Pe 2 noiembrie, Administratia Fondului de Mediu (AFM) anunta ca investitorii interesati pot depune intre 9 si 27 noiembrie proiecte de producere a energiei din surse regenerabile, prin care pot lua cel mult 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

Un solicitant poate depune, in cadrul sesiunii de finantare, cel mult doua proiecte, iar anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finantare, se precizeaza in Ghidul de finantare a programului privind producerea energiei din surse regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro), publicat pe pagina de internet a AFM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri