Premierul in exercitiu, Emil Boc, a declarat ca proiectul de buget pe anul 2010 este gata in proportie de 90%, dar nu-l va trimite spre Parlament decat dupa ce va exista un nou Guvern si o noua majoritate parlamentara, altfel existand riscul ca acesta sa fie "faramitat".
"Proiectul de buget este finalizat in proportie de peste 90%. El insa, fara o majoritate politica in Parlament, care sa-l sustina, nu are nici un fel de eficienta, pentru ca un buget presupune niste decizii politice: de la mentinerea cotei unice de impozitare de 16%, mentinerea aceluiasi nivel al TVA-ului, deficitul bugetar de 5,9%, prioritatile pe infrastructura, pe educatie, pe sanatate, de la modul in care sunt alocate toate resursele publice", a declarat Emil Boc la postul public de radio.

El a precizat ca este prea tarziu pentru ca FMI sa vireze noua transa din imprumut, iar daca bugetul este trimis in Parlament in acest moment el va fi "faramitat", atata timp cat nu exista o majoritate parlamentara care sa sustina masurile necesare.

"A lasa in Parlament ca un buget sa fie faramitat, impartit intre obiective foarte multe si fara prioritati ar insemna sa lasam tara dincolo de angajamentele internationale pe care le are si sa riscam sa nu avem un buget in parametrii negociati cu organismele internationale", mai spus Boc, care a adaugat ca transa de la FMI ar fi venit doar daca bugetul era aprobat de Parlament pana la inceputul lunii decembrie, informeaza NewsIn.

Emil Boc a mai afirmat ca Romania va avea un nou Guvern in "sapte, maxim zece zile" dupa incheierea contestatiei la CCR, in aceste conditii bugetul avand "toate sansele" sa ajunga in Parlament in decembrie. "Imediat ce se incheie contestatia la Curtea Constitutionala, in sapte, maxim zece zile, vom avea un nou Guvern, iar acest nou Guvern poate sa-si asume politic o majoritate in spate din parlament prioritatile anului 2010. (...) Eu cred, insa, ca in luna decembrie, proiectul de buget are toate sansele, daca, repet, nu se intarzie sa ajunga la Parlament", a mai spus Boc.

In ceea ce priveste termenul de adoptare, premierul in exercitiu a declarat ca totul depinde de "vointa politica" si existenta unei majoritati. "Atunci cand nu exista vointa politica nu se intampla nimic. Cand va fi o majoritate, care va sta in spatele unui Guvern, va pot asigura ca acea majoritate pragmatica poate in termenul rezonabil pentru adoptarea unui buget, in 7 - 10 zile, sa se adopte un proiect de buget si sa devina lege a statului roman", a explicat Boc.

"Cel tarziu in prima parte a lunii ianuarie trebuie adotat proiectul de buget, pentru ca in luna ianuarie, la sfarsit, sa putem primi transa de la FMI", a incheiat Boc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri