Agentia bulgara de stiri subliniaza faptul ca instanta nu a precizat cum se va desfasura procesul de renumarare, ceea ce a determinat BEC sa ceara clarificari.

Observatori locali citati de Sofia Echo au declarat ca este putin probabil ca CCR sa anuleze rezultatele votului.

Radio Netherlands afirma ca victoria lui Traian Basescu "s-ar putea evapora", dupa decizia curtii, postul de radio notand ca acesta a fost sustinut in special de muncitori si de populatia din zona rurala.

Analisti citati de Wall Street Journal considera ca este putin probabil ca renumararea voturilor sa schimbe rezultatul. "Este putin probabil ca decizia sa schimbe ceva dramatic - nu cred ca va arata vreo frauda serioasa", a spus Alina Inayeh, director la institutul Black Sea Trust. "Intrebarea cheie este daca instanta va analiza numai aceste voturi sau va gasi motive pentru a analiza mai multe - vom vedea", a adaugat ea.

Aceasta situatie ar putea amana, insa, si mai mult tentativele de a umple vidul de putere care a blocat schimbarile economice si a dus la blocarea ajutorului international pentru noul membru UE, subliniaza WSJ. Unii economisti afirma ca renumararea voturilor nu este decat o distractie si ca noul presedinte are o sarcina mai presanta: numirea unui premier si unui guvern care sa il inlocuiasca pe cel interimar. "Mai multe amanari nu sunt grozave - dar este oarecum o distractie si poate ca le ofera partidelor politice ceva mai mult spatiu pentru acordurile care trebuie incheiate", a declarat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland pentru piete emergente.

Subiectul este abordat si in sectiunea de bloguri a Wall Street Journal. "In pofida acuzatiilor incendiare, oamenii de pe strazile din Bucuresti nu par socati", scrie WSJ. Multi alegatori sperau ca alegerile vor permite sa fie intoarca pagina crizei economice din Romania, deblocarea creditului FMI, dar si schimbarea imaginii de "elev rau" al Romaniei, cea mai corupta tara din UE. Dar multi spun in prezent ca lucrurile au evoluat exact asa cum se asteptau - marcate de acuzatii de frauda, lupte politici si, practic, neconcludente.

Loredana Dumitru, o studenta in varsta de 23 de ani citata de WSJ, a spus ca nici nu a mers sa voteze duminica, pentru ca nu credea ca vreunul dintre candidati poate sa rezolve problemele Romaniei.

Alegatorii romani nu se confrunta pentru prima data cu acuzatii de nereguli electorale. In anul 2004, Basescu a castigat alegerile pe fondul acuzatiilor ca opozitia a platit alegatori pentru a vota de mai multe ori, iar in 1991, un milion de voturi - 10% din total - au fost anulate in procesul de numarare, ceea ce a schimbat rezultatul, aminteste Wall Street Journal.