"Gazprom ia in considerare si alte optiuni in ceea ce priveste proiectul South Stream. Romania si-a exprimat dorinta de a inlocui Bulgaria si a lua parte la acest proiect", a declarat Aleksandr Medvedev. "In cazul in care negocierile cu Bulgaria se impotmolesc, Gazprom va recurge la alte posibilitati. Romania este interesata sa ia parte la proiectul South Stream", a subliniat vicepresedintele Gazprom, scrie NewsIn.

Romania si-a dat acordul ca Gazprom sa faca masuratori in Marea Neagra pentru proiectul gazoductului South Stream, cu conditia ca cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, sa respecte legislatia din Romania, a declarat la inceputul lunii, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Serban.

Aceste masuratori nu au demarat inca, iar intalnirea dintre cele doua parti, care trebuia sa aiba loc in Romania in luna octombrie, a fost amanata, din cauza situatiei politice din Romania.

De asemenea, reprezentantii transportatorului de gaze din Romania, Transgaz, au declarat ca pana acum au transmis Gazprom cateva detalii tehnice pe care acestia le-au cerut.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. Atat Romania, cat si Bulgaria fac parte din consortiul care va construi Nabucco.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Pe de alta parte, nu este prima data cand Gazprom sugereaza ca pentru South Stream ar putea alege Romania in detrimentul Bulgariei. O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la inceputul lunii octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.