"In luna ianuarie sunt sanse mari sa primim cel putin una dintre ele, daca nu amandoua. (...) Guvernul a pregatit resursele financiare prin care sa acoperim necesarul de bani pentru luna decembrie, chiar si pentru ianuarie, astfel incat sa nu avem dificultati in plata investitiilor, a salariilor, a pensiilor. In concluzie, si fara transa de la FMI, luna decembrie este asigurata (...)", a declarat Boc, potrivit agentiei NewsIn.

O echipa in format restrans a FMI a sosit luni in Romania pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o misiune completa de evaluare a Fondului, care ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea Guvernului.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat duminica pentru NewsIn ca Executivul incearca sa convinga FMI, in cadrul vizitei care va avea loc la Bucuresti, sa acorde Romaniei cea de-a treia transa in luna ianuarie "pe baza indeplinirii criteriilor convenite in acord".

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou Guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, care sa decida acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara in 19 noiembrie ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.
Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.