Validarea unui presedinte este pozitiva pentru moneda locala si ar putea conduce si la reducerea dobanzilor, se arata intr-o analiza ING, citata de Mediafax.

"Ne asteptam in continuare ca banii de la FMI sa vina in martie, dupa inceperea negocierilor in ianuarie, daca noul cabinet este investit pana la
sfarsitul anului", spun reprezentantii bancii.

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, considera ca Romania mai are inca sanse sa primeasca a treia transa de la FMI in luna ianuarie, dar spune ca bugetul pe 2010 va trebui depus in Parlament de catre noul guvern.

"Cred ca da, da", a afirmat luni Pogea, intrebat daca mai sunt sanse ca Romania sa primeasca transa a treia de la Fondul Monetar International (FMI) in luna ianuarie a anului viitor.

Ministrul Finantelor a participat luni la o intalnire cu expertii FMI, aflati la Bucuresti pentru o vizita de trei zile, pe tema adoptarii bugetului pe 2010.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Pana in prezent, Romania a primit primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde de euro. Transa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programata pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Deblocarea celei de-a treia transe este conditionata in principal de adoptarea unui buget pentru 2010 care sa se incadreze in conditiile convenite cu FMI.