Banca Mondiala va trimite o delegatie de la Washington astazi sau maine pentru a evalua stadiul implementarii masurilor agreate cu autoritatile romane si pentru a se intalni cu delegatiile FMI si CE prezenti deja in Romania, a spus economistul-sef al institutiei, Catalin Pauna, scrie NewsIn.
"Vor veni cativa reprezentanti de la Washington ca sa evalueze stadiul implementarii masurilor. Avem o serie de programe stabilite cu autoritatile romane si, in functie de evolutia acestora, board-ul Bancii Mondiale decide eliberarea transelor", a spus Pauna.

Ieri a sosit la Bucuresti o echipa mai mica a FMI ca sa participe la discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si sa pregateasca o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi la Bucuresti in ianuarie, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare.

Premierul in exercitiu Emil Boc a declarat ica sunt sanse mari ca Romania sa primeasca cea de-a treia transa de la FMI in luna ianuarie, sau chiar transele trei si patru, si a dat asigurari ca sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor in luna decembrie.

Ultima misiune a FMI in Romania, de la inceputul lunii noiembrie, a plecat fara o decizie clara, in conditiile instabilitatii politice, institutia asteptand formarea unui nou guvern la Bucuresti pentru a trimite o noua misiune, in urma careia sa poata decide acordarea celei de-a treia transe, in valoare de 1,5 miliarde euro.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria declara pe 19 noiembrie ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste si finalizarea celei de-a doua evaluari a FMI se amana pentru luna ianuarie", este posibil ca transele a III-a si a IV-a sa fie livrate impreuna in luna martie.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern.

Si Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand clarificarea situatiei de la Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri