“Statul nu mai trebuie sa concureze cu sectorul privat. Ne-a concurat in perioadele bune din punctul de vedere al fortei de munca oferind salarii cu pana la 30% mai mari decat cele din companiile private”, sustine Florin Pogonaru (foto).

De asemenea, el a mai afirmat ca statul roman este dator sectorul privat, in conditiile in care contul curent a trecut de la un deficit de -18% pe teritoriul pozitiv.

In prezent, exista o ineficienta masiva a combinarilor factorilor de productie. “Exista insule de activitate create in primul rand din cauza rupturilor si costurilor pe care le determina structurile de infrastructura”, subliniaza reprezentantul oamenilor de afaceri.

De asemenea, Pogonaru propune ca Statul sa adopte masuri de ajustare pentru acest sector si pentru reducerea vulnerabilitatilor.

“In anul urmator vom discuta tot mai mult despre vulnerabilitatile create de proportia capitalului strain in unele ramuri de activitate, incepand cu sectorul bancar. De asemenea, vom vorbi si despre atitudinea fata de viitoarele privatizari, dar si altele”, explica Pogonaru.

Presedintele AOAR se asteapta ca cifrele de afaceri ale companiilor sa inregistreze scaderi medii de 25-27% la finalul anului, in conditiile in care in primul trimestru, dupa aprecierilor oamenilor de afaceri, caderile au fost de 45%.

In termeni de profitabilitate lucrurile stau ceva mai bine, explica Florin Pogonaru. “In momentul asta am inceput sa vorbim despre nisa de piata straina, avem exemple de evolutii favorabile care nu tin de Romania, exemplul Dacia, incepem sa vorbim de produse de criza si inregistram o schimbare inclusiv a obiceiurilor de consum”, a mai declarat reprezentatul oamenilor de afaceri.