Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca doi dintre cei patru chestori ai Camerei Deputatilor - social-democratul Nicolae Banicioiu si liberalul Dan Motreanu - nu au semnat proiectul de buget, acesta urmand sa fie reluat in sedinta Biroului Permanent de luni.

Potrivit lui Zgonea, reprezentantii PSD-PC si PNL doresc ca Secretariatul general al Camerei sa faca "o delimitare clara" a cheltuielilor aferente intretinerii cladirii Parlamentului de cele strict legate de mandatul parlamentar, "pentru informarea opiniei publice", potrivit NewsIn.

"Parlamentarii romani au fost acuzati de cheltuirea unor sume exorbitante, invers proportionale cu mandatul pe care il au. Noi dorim sa facem o separare clara intre bugetul Camerei Deputatilor - cheltuielile cu intretinerea, personalul care lucreaza aici - si ceea ce este strict legat de mandatul de parlamentar. Parlamentarii PSD si PNL au cerut de ieri (n.r. marti). Trebuie sa aratam care sunt cheltuielile directe si indirecte cu mandatul unui parlamentar", a explicat Zgonea solicitarile celor doua formatiuni. El a adaugat ca, in lipsa acestei delimitari, "se confunda indemnizatia sau suma forfetara cu alte cheltuieli exorbitante".

Secretarul Camerei a precizat ca proiectul de buget pe 2010 "este mai mic decat cel din 2009", in jurul a 198 milioane lei. "O cota parte din resursele financiare se aloca intretinerii acestei cladiri, reparatii ce trebuie facute la 20 de ani de la Revolutie, ca sistemul de aclimatizare, parcarea subterana. Daca nu vom investi intr-o scara monumentala pe care o avem catre zona Senatului, vom fi nevoiti sa inchidem acea zona de acces pentru ca exista pericolul fie ca cetatenii sa pateasca ceva fie ca bucati sa cada din cladire", a mai spus Zgonea. Social-democratul a precizat ca proiectul va fi reluat in sedinta de luni si a recunoscut ca deputatii sunt "un pic in intarzierere", trebuind sa trimita documentul la Ministerul de Finante.

Pe de alta parte, democrat-liberalul Dumitru Pardau a acuzat reprezentantii PSD si PNL din Biroul Permanent ca nu au prezentat argumente pentru refuzul de a semna bugetul si ca ar fi anuntat in sedinta doar ca este vorba de "o decizie politica".

In consecinta, sedinta de plen a Camerei Deputatilor rezervata adoptarii proiectului de buget al acestui for pe 2010 a fost "deschisa si totodata inchisa" de presedintele de sedinta, Daniela Popa.