"Tehnic, ar fi un program foarte strans sa incercam sa livram transa in ianuarie, dar lucram la calendarul exact. Anticipam ca misiunea va reveni in ianuarie si, dupa finalizarea discutiilor, vom merge foarte repede in board. Cel mai probabil, vom livra transa in februarie, dar ne miscam cat putem de repede", a afirmat Franks.

El a calificat intalnirea de la BNR ca fiind "foarte productiva" si a precizat ca oficialii au discutat despre datele actualizate privind sectoarele monetar si financiar.

In plus, seful misiunii FMI a prezentat bancii centrale evolutia discutiilor cu Ministerul Finantelor si detaliile viitoare ale programului.
Totodata, Franks a precizat ca nu exclude livrarea cumulata a transelor trei si patru pentru Romania. "Este o posibilitate sa livram transele impreuna, dar discutam inca si calendarul nu e stabilit inca", a spus el, potrivit NewsIn.

Seful misiunii FMI a reiterat ca tinta in plan fiscal este ca Romania sa ajunga la deficite bugetare reduse in urmatorii ani si ca decizia de reducere a cheltuielilor in acest sens apartine guvernului.

"Vreau sa fie clar, pentru ca au existat relatari cum ca FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni, dar nu este cazul. FMI nu a impus masuri anume. Exista o anumita reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autoritatile, dar e decizia guvernului cum va reusi acest lucru", a completat Franks.

El a precizat ca, in aceasta dupa-amiaza, va avea intalniri cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, sugerand ca timpul pe care il are la dispozitie este prea scurt pentru a purta discutii si cu liderii partidelor politice.

"Ne aflam aici pentru doar doua zile. Avem intalniri cu aceasta dupa-amiaza cu premierul si cu presedintele", a raspuns oficialul FMI, intrebat daca va avea discutii si cu liderii partidelor politice.

Romania s-a clasat in noiembrie pe a doua pozitie in Uniunea Europeana, dupa nivelul ratei anuale a inflatiei, de 4,6%, cu 0,6 puncte procentuale sub inflatia anuala a Ungariei, in conditiile in care cea din UE a fost de 1%, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Pe locul al treilea s-a clasat Polonia, cu o inflatie anuala de 3,8%.

In schimb, Irlanda, Estonia si Letonia au inregistrat cele mai pronuntate deflatii anuale din UE, de -2,8%, -2,1%, respectiv -1,4%.
In zona euro, inflatia anuala a ajuns la 0,5% in noiembrie, dupa ce se situase la -0,1% in octombrie.

Preturile de consum au crescut in penultima luna din acest an cu 0,2% in blocul comunitar, respectiv cu 0,1% in zona euro fata de luna anterioara.

Institutul National de Statistica a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania a urcat in noiembrie la 4,65% peste asteptari, de la 4,3% in octombrie.