"Credem ca putem atinge in 2010 minimul inflatiei din ultimii zece ani. Depinde de curs si de ce accize va trebui sa majoram ca sa aducem venituri la bugetul de stat", a afirmat Anghel.

El a adaugat ca in prezent este posibil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa nu-si atinga tinta de inflatie pe 2009, din cauza majorarii accizelor la tutun, potrivit NewsIn.

"BNR nu ar trebui sa fie trasa la raspundere pentru neatingerea tintei de inflatie de la sfarsitul acestui an. (...) Credem ca BNR isi va atinge tinta pentru 2010", a mai spus economistul-sef al BCR.

BCR anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 4,7% la finalul acestui an.

Anghel a aratat ca este important ca inflatia sa se apropie si sa se mentina cat mai mult in intervalul tintit.

Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, ca urmare a cresterii accizelor la tutun.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate, insa analistii considera ca sansele bancii centrale de a-si atinge tinta au scazut drastic.