Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au imbunatatit progoza de crestere a produsului intern brut de la 0,5% la 1,3%, iar noua estimare a PIB in 2010 este de 538,9 miliarde lei, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
"Am convenit impreuna cu expertii FMI si cei ai Comisiei Europene asupra unei cresteri economice de 1,3% in 2010, iar contractia economica estimata initial pentru acest an la 7,5-8% este posibil sa fie mai mica", a afirmat Pogea.

Ministrul sustine ca, in noile conditii, produsul intern brut pe care se va construi bugetul de stat pe anul 2010 este estimat la 538,9 miliarde lei, fata de 525 miliarde lei, cat era estimat la o crestere a PIB de 0,5%.

In prognoza finala de toamna, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) lua in calcul o scadere a economiei cu 7,7% in acest an si o crestere de 0,5% in 2010.

"Sigurul indicator macroeconomic modificat in urma discutiilor cu expertii FMI si CE este cresterea economica. Vom merge tot pe un deficit bugetar de 5,9% (din PIB), in conditiile in care estimam ca vom avea venituri (bugetare) de 168-169 miliarde lei si cheltuieli de circa 200 de
miliarde lei", a precizat Pogea.

Ministrul a adaugat ca reprezentantii FMI urmeaza sa stabileasca tintele de deficit bugetar care vor trebui sa fie respectate trimestrial de Romania in 2010, incepand cu trimestrul II din 2010.

"Reprezentantii FMI au apreciat pozitiv faptul ca ne-am incadrat in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 7,3% din PIB, in conditiile in care am avut alegeri si ne-am confruntat cu aceasta criza economica. Urmeaza a stabili tintele de deficit (pe anul 2010, n.r.) incepand cu trimestrul doi", a explicat Pogea.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene pentru un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an si de 5,9% din PIB in 2010, in cadrul acordului de finantare in valoare totala de 20 miliarde euro. Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la circa 6% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finantelor.

O echipa restransa a FMI se afla de luni la Bucuresti pentru discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi in ianuarie, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare.

Reprezentantii FMI s-au intalnit miercuri cu oficialii Bancii Nationale Romane si cei ai guvernului, dupa ce marti au analizat mai bine de 10 ore cu experti din Ministerul Finantelor datele tehnice pe care va fi construit bugetul de stat pe anul 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri