Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pentru functia de premier pe Emil Boc, liderul PDL.
“La consultarile de ieri de la Cotroceni, s-a vazut ca unele partide nu au iestit din campania electorala, iar altele au probleme interne”, a spus Traian Basescu.

Presedintele a spus ca a luat in considerare propunerea PDL, adaugand ca trebuie sa adopte o solutie pe care o poate asigura in momentul de fata pentru ca Romania sa-si rezolve prioritatea zero: existenta unui Guvern si adoptarea bugetului.

Basescu sustine ca Romania trebuie sa aiba Guvern in functie pana pe 23 decembrie, pentru a adopta bugetul, astfel incat sa poata fi primiti in ianuarie banii de la FMI.

El a mai spus ca Boc este un “om al dialogului, un om care si-a asumat responsabilitatea implementarii unor solutii extrem de dificile, respectiv acordul de finantare cu UE, BM si FMI”.

Presedintele a spus ca i-a cerut liderului PDL sa-l consulte in legatura cu ministrii care vor face parte din CSAT, iar in celelalte nominalizari partidele libertate de decizie.

Calendarul lui Basescu: Cand vin banii
de la FMI?

Traian Basescu a declarat ca a convenit cu reprezentantii FMI un calendar foarte strans, care presupune adoptarea bugetului pentru 2010 pana pe 16 ianuarie, asa incat Romania sa poata primi, pe 17 februarie, 2,3 miliarde de euro, care vor merge jumatate la BNR, jumatate la MF, scrie NewsIn.

Seful statului a subliniat ca dincolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incat Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presdintele a spus ca va adresa o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, "pentru a le ruga sa faca tot ceea ce se poate" pentru ca Romania sa se incadreze in acest program "foarte strans".

Basescu a aratat ca in extimarile convenite, echipa de evaluare poate sa termine evaluarea in intervalul de timp 20-27 ianuarie, in asa fel incat documentul pentru boardul Fondului sa fie pregatit de echipa de evaluare in intervalul 27 ianuarie-1 februarie, in conditiile in care exista obligatia ca acest document sa ajunga la toti membrii boardului FMI cu doua saptamani inainte de sedinta acestui for. Astfel, a continuat Basescu, documentul echipei de evaluare poate fi aprobat in sedinta boardului FMI din data de 12 sau 15 februarie, conditie in care tara noastra poate primi, simultan, transele trei si patru de la FMI, de 1,5 miliarde, respectiv 830 milioane euro. "In total, 2,3 miliarde euro, care se vor imparti in doua: jumatate la Banca Nationala, jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar", a conchis Traian Basescu.

Presedintele a admis ca este un program "destul de dificil", care implica si vointa Parlamentului, explicand ca nu poate impune Legislativului acest porgram, insa poate exprima public faptul ca exista sanse pentru redresarea finantarii de care Romania are nevoie. "Avem sanse sa redresam finantarea pentru Romania daca toti facem un efort, un efort necesar, si revin la argumentatia de ce ne trebuie foarte rapid un Guvern", a precizat seful statului.

Ce a discutat Basescu cu reprezentantii FMI

Presedintele Traian Basescu le-a spus membrilor delegatiei FMI ca Romania este una dintre putinele tari care au luat masuri dificile in campania electorala, subliniind ca a fost decizia sa aceea de a nu pune sub semnul intrebarii seriozitatea Romaniei in relatia cu UE si FMI, scrie NewsIn.

"Multumesc pentru ca ne vizitati in decembrie, a fost mai mult sau mai putin o vizita neasteptata. Stiu deja o parte dintre concluziile dumneavoastra, insa as fi bucuros sa aud direct de la dumneavoastra ce considerati ca trebuie sa continuam sa facem in perioada urmatoare. Cred ca suntem una dintre putinele tari care nu tine cont de alegeri, am luat masuri dificile in campania pentru prezidentiale, ceea ce a fost o surpriza pentru toata lumea. In acelasi timp, a fost decizia mea aceea de a nu pune sub semnul intrebarii seriozitatea Romaniei in relatia cu UE si FMI si sa demonstram ca suntem persoane de incredere", le-a spus Traian Basescu ieri, la Palatul Cotroceni, reprezentantilor FMI aflati in vizita la Bucuresti.

Paul Thomson, fostul negociator-sef al FMI pentru Romania, si-a exprimat multumirea pentru faptul ca, in ciuda perioadei politice pe care a traversat-o, Romania este in grafic in privinta indeplinirii angajamentelor.

"A fost decizia Guvernului si l-am sustinut sa implementeze obligatiile asumate", a spus Basescu, subliniind importanta modernizarii statului roman.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri