Comisia Europeana a anuntat, intr-un comunicat trimis la finalul vizitei in Romania, ca spera sa termine cu succes evaluarea Romaniei la sfarsitul lunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1 miliard euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati.
Pentru ca transa a doua din imprumutul CE sa poata fi data Romaniei, este nevoie ca noul guvern sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita parlamentului pentru adoptare.

"In ceea ce priveste anul 2010, misiunea si autoritatile au convenit la nivel tehnic un set de masuri de consolidare fiscala echivaland 2,5% din PIB, in special concentrate pe partea de cheltuieli a bugetului. Avand in vedere ca previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decat se prognoza initial, aceste masuri par a fi suficiente pentru a atinge tinta de deficit de 5,9% prevazuta in program", se arata in comunicatul Comisiei.

De asemenea, se precizeaza ca, "pentru obtinerea unei ajustari economice sustenabile, este de asemenea important sa se continue progresele inregistrate in privinta reformelor structurale importante precum legea responsabilitatii fiscale si reforma pensiilor".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Comisia Europeana: Intelegem deciziile de relaxare fiscala