Dupa castigarea alegerilor prezidentiale, Traian Basescu l-a desemnat in functia de prim-ministru pe Emil Boc, acesta avand ca sarcina formarea unui Guvern pana pe 23 decembrie si, implicit, revigorarea economiei.
Decizia de alegere a premierului a venit in urma unor serii de intalniri ale presedintelui cu formatiunile parlamentare, Emil Boc fiind propunerea PDL pentru sefia Executivului, potrivit NewsIn.

La consultarile de la Cotroceni, Traian Basescu a chemat partidele politice parlamentare la formarea unui Guvern de uniune nationala, un Guvern de dreapta, asumat politic, insa doar grupul independentilor si UDMR au agreat propunerea presedintelui, pe cand PSD si PNL au decis sa ramana in opozitie, PSD anuntand ca, daca va fi propus un premier PD-L si va fi format un Guvern exclusiv democrat-liberal, acesta nu va trece in Parlament.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a convenit cu reprezentantii FMI un calendar foarte strans, care presupune adoptarea bugetului pentru 2010 pana pe 16 ianuarie, asa incat Romania sa poata primi, pe 17 februarie, 2,3 miliarde de euro, care vor merge jumatate la BNR, jumatate la MF.

Seful statului a subliniat ca dinolo de necesitatea instalarii rapide a unui Guvern, motiv pentru care a desemnat rapid un premier, pe Emil Boc, exista un calendar convenit cu FMI, UE si BM, conceput in asa fel incat Romania sa-si redeschida imediat accesul la resurse de finantare. Presdintele a spus ca va adresa o scrisoare tuturor partidelor parlamentare, "pentru a le ruga sa faca tot ceea ce se poate" pentru ca Romania sa se incadreze in acest program "foarte strans".

"In primul rand va trebui sa avem Guvern in functiune pe 23 decembrie. Motivatia este ca acest Guvern trebuie sa depuna bugetul la Parlament pana la sfarsitul anului. Incepand cu data de 4 sau 5 ianuarie Parlamentul sa inceapa examinarea bugetului de stat, iar pe data de 16 sa avem bugetul aprobat. Numai cu bugetul de stat aprobat de Parlament putem solicita prezenta echipei Uniunii Europene, a Fondului si a Bancii Mondiale pentru evaluare", a explicat Traian Basescu calendarul convenit cu FMI, cu care seful statului a avut o intalnire chiar cu o seara inainte, miercuri.

Basescu a aratat ca in extimarile convenite, echipa de evaluare poate sa termine evaluarea in intervalul de timp 20-27 ianuarie, in asa fel incat documentul pentru boardul Fondului sa fie pregatit de echipa de evaluare in intervalul 27 ianuarie-1 februarie, in conditiile in care exista obligatia ca acest document sa ajunga la toti membrii boardului FMI cu doua saptamani inainte de sedinta acestui for.

Astfel, a continuat Basescu, documentul echipei de evaluare poate fi aprobat in sedinta boardului FMI din data de 12 sau 15 februarie, conditie in care tara noastra poate primi, simultan, transele trei si patru de la FMI, de 1,5 miliarde, respectiv 830 milioane euro.

"In total, 2,3 miliarde euro, care se vor imparti in doua: jumatate la Banca Nationala, jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar", a conchis Traian Basescu.

Presedintele a admis ca este un program "destul de dificil", care implica si vointa Parlamentului, explicand ca nu poate impune Legislativului acest porgram, insa poate exprima public faptul ca exista sanse pentru redresarea finantarii de care Romania are nevoie. "Avem sanse sa redresam finantarea pentru Romania daca toti facem un efort, un efort necesar, si revin la argumentatia de ce ne trebuie foarte rapid un Guvern", a precizat seful statului.

FMI ar putea permite livrarea urmatoarelor transe din imprumutul acordat Romaniei catre bugetul de stat, in conditiile in care aceasta masura ar lasa la dispozitia mediului privat mai multe resurse si ar optimiza costul Finantelor cu dobanzile, au declarat pentru NewsIn surse implicate in negocieri.

Acestea au completat ca nu exclud livrarea in intregime a transelor urmatoare catre bugetul de stat, dar ca este posibil sa se mearga si pe formula agreata anterior, de utilizarea a unei jumatati din transe pentru rezervele valutare si a celeilalte pentru finantarea deficitului public.

"In mod traditional, imprumuturile de la Fondul Monetar International au ca scop sustinerea rezervelor valutare ale bancii centrale. Cu toate acestea, anticipand in continuare o nevoie mare de finantare a deficitului bugetar, banii de la Fond ar putea sa nu mai mearga direct in rezervele valutare ale BNR decat in masura in care banca centrala solicita acest lucru", au precizat sursele.

Ce a declarat Emil Boc dupa desemnare


Liderul PDL Emil Boc a declarat, dupa ce seful statului l-a desemnat sa formeze noul Cabinet, ca este nevoie "rapid" de un Guvern stabil ce va avea ca prioritati adoptarea bugetului, a Legii privind responsabilitatea fiscala, reformarea sistemului de pensii si punerea in aplicare a referendumului.

"Sunt constient de responsabilitatea imensa ce vine impreuna cu acest mandat. Preiau acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ceea ce trebuie pentru Romania, pentru cei 22 de milioane de romani. Stiu ce avem de facut. In primul rand avem nevoie rapid de un Guvern care sa dea stabilitate tarii", a declarat Boc, potrivit NewsIn.

Premierul desemnat a spus ca bugetul de stat trebuie asumat rapid de noul Guvern si adoptat de Parlament la inceputul lunii ianuarie, in cadrul unei sesiuni extraordinare.

Boc a declarat ca anul 2010 va fi unul dificil, dar mai bun decat anul 2009 pentru ca economia Romaniei va inregistra o crestere. El a precizat ca trebuie puse in aplicare "imediat" masuri de sprijinire a mediului de afaceri, astfel incat sa fie mentinute locurile de munca. Alte prioritati sunt, potrivit acestuia, adoptarea Legii responsabilitatii fiscale, a Legii reformei sistemului de pensii si aplicarea rezultatului referendumului prin trecerea la un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

FMI ar putea livra urmatoarea transa Romaniei in februarie

FMI va livra Romaniei urmatoarea transa "cel mai probabil in luna februarie", in conditiile in care misiunea va reveni la Bucuresti in ianuarie, a declarat seful delegatiei Fondului, Jeffrey Franks.

"Tehnic, ar fi un program foarte strans sa incercam sa livram transa in ianuarie, dar lucram la calendarul exact. Anticipam ca misiunea va reveni in ianuarie si, dupa finalizarea discutiilor, vom merge foarte repede in board. Cel mai probabil, vom livra transa in februarie, dar ne miscam cat putem de repede", a afirmat Franks.

De asemenea, FMI a imbunatatit prognoza pentru evolutia PIB-ului Romaniei: acesta se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut.

Si Comisia Europeana a anuntat ca spera sa termine cu succes evaluarea Romaniei la sfarsitul lunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1 miliard euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati.

Pentru ca transa a doua din imprumutul CE sa poata fi data Romaniei, este nevoie ca noul guvern sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita parlamentului pentru adoptare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri