Firmele din Romania se confrunta cu probleme serioase de lichiditate, statul avand cea mai mare rata de companii care se asteapta sa inregistreze intarzieri la plata obligatiilor fata de o institutie financiara intre tarile est-europene cuprinse intr-un sondaj publicat de Banca Mondiala.

"Romania are a treia cea mai mare rata de incetare a activitatii din grupul statelor analizate si o scadere medie a vanzarilor de peste 20%. In Romania, firmele au raspuns crizei prin cresterea somajului temporar si cresterea numarului de angajati permanenti, dar si prin cresterea utilizarii resurselor proprii in finantarea operatiunilor", mai arata studiul Bancii Mondiale, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, datele colectate de institutie arata ca firmele se confrunta cu probleme serioase de lichiditate.

"Acest lucru este confirmat de asteptarile financiare ale firmelor. Romania are cea mai mare rata de firme care se asteapta sa acumuleze arierate fata de o institutie financiara si cea mai mare pondere de societati care estimeaza ca nu-si vor putea plati datoriile curente in urmatoarele sase luni", mai releva sondajul.

Banca Mondiala a analizat, pentru studiu, date colectate de la aproape 1.700 firme din sase tari est-europene: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Romania si Turcia, in perioada iunie-iulie 2009.

Intre aceste tari, cel mai ridicat grad de incetare a activitatii in randul firmelor analizate s-a inregistrat in Turcia, cu 7%, urmata de Letonia, Romania, Lituania, Ungaria si Bulgaria.


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Doua mari banci internationale critica taxa pe banci impusa de Guvern