Ucraina a oprit exportul de energie electrica catre Polonia si a redus livrarile catre Romania, Slovacia si Ungaria, ca urmare a reducerii consumului si scaderii preturilor, relateaza editia online a Kyiv Post.

Astfel, presedintele consiliului de directori al firmei elvetiene Korlea Invest Holding, Vasyl Danyliv, a declarat pentru publicatia Dzerkalo Tyzhnia ca termocentrala ucraineana de la Burstanka a redus exporturile catre Romania, Slovacia si Ungaria in urma scaderii consumului in Europa si scaderii pretului energiei electrice pe piata europeana, ca efect al crizei economice.

In cazul Poloniei, oficialul nu a precizat data opririi exporturilor, insa potrivit unor informatii neoficiale, comapnia poloneza Zomar SA ar fi refuzat in aceasta luna sa mai cumpere electricitate din Ucraina din cauza pretului prea mare.

"Criza economica a provocat o reducere brusca a consumului de electricitate si scaderea preturilor in Europa. Ca rezultat, competitivitatea Ucrainei pe piata electricitatii a cazut", a afirmat Danyliv.

Publicatia Ukrainian News a relatat anterior ca firma ucraineana de comert cu energie Ukrinterenerho, controlata de stat, reincepuse in 1 septembrie sa exporte electricitate catre Zomar SA din Polonia, scrie NewsIn.

In primele 11 luni din acest an, Ucraina a exportat 1.288,9 milioane kWh de electricitate catre Slovacia, 1.159,7 milioane kWh catre Ungaria, 997,9 milioane kWh catre Belarus si 201,5 milioane kWh catre Polonia. Exporturi mai mici au fost catre Romania (33,5 milioane kWh) si Moldova (6,1 milioane kWh), potrivit Kyiv Post.

Exporturile Ucrainei de energie electrica au scazur in octombrie cu 20% fata de aceeasi luna din 2008, la 495,9 milioane kWh. Anul trecut, Ucraina a exportat 7.868,2 milioane kWh de electricitate.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romanii au de 4 ori mai multa incredere in CE decat in Parlament