Legea cererii si ofertei de pe piata valutara e necrutatoare * Cursul oficial comunicat de BNR - 35.515 lei * Daca BNR nu va interveni, dealerii nu exclud ca, in zilele urmatoare, euro sa ajunga la 33.000-34.000 de lei
De cateva zile, pe piata valutara domneste legea haosului. Ieri, cursul euro a pierdut inca 500 de lei, ajungand la 35.515 lei, potrivit cursului oficial comunicat de Banca Nationala. Insa, dealerii bancilor sustin ca, dupa ce BNR a publicat cursul de referinta, euro a coborat chiar si mai mult, pana la nivelul de 35.030 lei. Jucatorii de pe piata valutara au avut ocazia - unica, spera ei - de a vedea cum leul creste in fata euro cu cate 200 de lei de la ora la ora: 35.600, apoi 35.400 si tot asa, prin miscari bruste, pana la 35.030 pe la ora 14,00.

Dupa o astfel de zi pe piata valutara, dealerii recunosc ca stresul a atins cote maxime. In conditiile in care cursul euro nu stie decat sa scada, practic sansele sa raporteze castiguri din cumpararile si apoi vanzarile de valuta sunt nule.

Numai in ultima saptamana, euro a pierdut aproape 2.000 de lei, daca adaugam deprecierea de ieri a monedei europene - de circa 1.000 de lei - la ce s-a intamplat in zilele trecute, cand euro pierdea zilnic cateva sute de lei. In lunile trecute, in momentele de rascruce ale cursului, dealerii puteau sa puna scaderea euro pe seama vanzarilor mari de valuta, dar ieri nici macar o astfel de explicatie n-a stat in picioare. "Fata de zilele trecute, cand cursul scadea cu 300-400 de lei, nu pot spune ca nivelul vanzarilor a crescut foarte mult", spune dealerul unei banci.

Jucatorii de pe piata valutara spun ca prabusirea cursului este rezultatul asteptarilor din piata potrivit carora Banca Nationala ar trebui sa intervina si sa cumpere surplusul de valuta. Practic, multi clienti ai bancilor lanseaza ordine de vanzare sperand ca valuta le va fi cumparata de BNR la un curs bun. Cum Banca Centrala intarzie sa apara pe piata valutara, cursul scade mai mult decat nivelul considerat normal din jocul cererii si al ofertei. In aceste conditii, dealerii bancilor sustin ca nimic nu va opri euro sa scada in acelasi ritm pana la 33.000-34.000 lei chiar in urmatoarele doua zile. "Daca Banca Centrala nu va interveni, orice e posibil. Piata a demonstrat ca, in conditiile actuale, nu poate opri tendinta de apreciere a leului", spune dealerul unei banci.

De altfel, majoritatea jucatorilor de pe piata valutara spun ca sunt sanse mari ca, dupa o saptamana in care a lasat cursul sa-si faca de cap, BNR sa puna stop aprecierii in ritmuri galopante a leului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri