"Daca proiectul de buget va fi aprobat de catre Parlament in forma pe care noi o propunem, vom avea resursele financiare asigurate in anul 2010 pentru tot ce inseamna obligatii sociale ale statului si pentru a putea diminua numarul de someri si in acelasi timp sa avem mai multe locuri de munca, asigurand mediului de afaceri conditii prielnice pentru manifestare si dezvoltarea investitiilor", a declarat Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern in urma careia a fost aprobat proiectul Legii bugetului de stat si proiectul Legii asigurarilor sociale pentru 2010.

Premierul a asigurat ca TVA-ul si cota unica vor ramane la nivelul anului 2009, de 19% si respectiv 16%, precum si contributiile de asigurari sociale si prevederea neimpozitarii profitului reinvestit, existand "posibilitatea deschisa" ca pensia minima garantata sa creasca in ritm cu inflatia, potrivit NewsIn.

"Ne propunem pentru anul 2010 sa asiguram o relansare a economiei nationale, pentru a pregati consolidarea cresterii economice din anii urmatori. Accentul in 2010 il vom pune pe sustinerea mediului de afaceri, astfel incat sa putem proteja si crea noi locuri de munca", a mai spus Boc.

El a precizat ca miercuri noapte si joi dimineata se va lucra la introducerea datelor stabilite in sedinta de Guvern in proiectul bugetului de stat de catre ministere, urmand ca joi, in jurul orei 14.00, proiectele sa fie trimise catre Parlament.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la randul sau ca bugetul permite tintele de relansare economica si este "increzator" ca in cursul anului 2010 vor fi posibile "corectii pozitive". Vladescu a atras insa atentia ca situatia economica este un rezultat direct al cheltuielilor excesive ale statului roman. "Trebuie sa ajustam aceste cheltuieli la nivelele pe care economia romaneasca si le permite si, ulterior, pe baza unei economii echilibrate si stabile, sa relansam cresterea economica", a spus Vladescu.

"Este un buget pe care mi-l asum, chiar daca nu l-am lucrat in integralitatea sa. (...) Romania va fi in anul 2010 un stat functional, un stat cu o economie stabila in crestere usoara si un stat care va putea sa-si relanseze economia in anul 2011", a mai precizat noul ministru al Finantelor.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat ca rata somajului estimata pentru anul 2010 este de 7,3%, fata de 7,8% cat este preconizat pentru finalul lui 2009, dand asigurari ca valoarea punctului de pensie va ramane aceeasi ca in anul curent.