Sindicalistii nici nu vor sa auda de rediscutarea Codului Muncii si ameninta ca incepnd de saptamna aceasta vor iesi in strada.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu a propus saptamna trecuta un proiect de revizuire a peste 60 de articole din actualul Cod si intentioneaza sa-l adopte pna la 1 iulie 2005. Codul Muncii, in varianta actuala, a intrat in vigoare la 1 martie 2003 si la acel moment s-a spus ca legea, adoptata sub guvernare social democrata, favorizeaza angajatul.

Ce prevede noul Cod al Muncii

Noul Cod al Muncii vine sa restabileasca echilibrul angajat-angajator. Astfel, el reduce simtitor drepturile actuale ale angajatilor si minimizeaza importanta sindicatelor.

Contractul individual de munca va deveni punct de referinta in negocierea dintre parti, fara a se mai subordona contractului colectiv de munca.

Legea nu-l va mai obliga pe angajator sa faca un plan de masuri sociale sau sa avanseze programe de formare profesionala salariatilor. De asemenea, se va reduce obligatia angajatorului de a acorda concedii platite pentru formarea profesionala.

Compensatiile pentru orele suplimentare de program se vor diminua.

In cazurile de concedieri colective, se reduce perioada de notificare catre sindicate de la 45 la 30 de zile.

Presiunile pentru schimbarea legislatiei muncii au venit in special pe filiera externa. Investitorii straini, ct si institutiile financiare internationale au cerut revizuirea in regim de urgenta a Codului Muncii. Ultima luare de pozitie publica in acest sens i-a apartinut ambasadorului SUA, J.D.Crouch II, care a subliniat ca actualul Cod "afecteaza in mod negativ activitatea eficienta a firmelor".

Sindicatele din constructii protesteaza

Reprezentantii Federatiei Generale a Sindicatelor Familia din constructii s-au declarat nemultumiti de preconizatele modificari ale Codului Muncii si solicita negocierea acestuia de catre sindicate si patronate.

In acest sens, Federatia a incheiat un protocol cu Asociatia Romana a Antreprenorilor privind convenirea unui nou acord social la nivel sectorial care sa prevada, intre altele, autonomia sindicatelor in ceea ce priveste concediile de odihna si medicale, precum si pensiile private.

Referindu-se la salarizare, liderul Federatiei, Dan Cristescu, a mentionat ca se asteapta o crestere a salariilor in constructii cu pana la 60% in urmatorii doi ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri