Inflatia si deprecierea leului scumpesc energia electrica de la 1 ianuarie

Pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru energia electrica va fi majorat, de la 1 ianuarie,dupa ce va fi indexat cu inflatia, estimata intre 3,6% si 4%, potrivit lui Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Nu pot spune insa cu cat se va scumpi electricitatea. In lei, aceasta indexare este vazuta ca o crestere, insa in euro, ea este constanta. ANRE a avut in vedere, in luarea acestei decizii, deprecierea leului de la 3,5 lei/euro, la 4,2 lei/euro", a precizat Petru Lificiu.

De asemenea, ANRE a decis ca pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale sa ramana neschimbat, de la 1 ianuarie 2010, desi consumul de gaze la nivel national a scazut in 2009 cu 17,5%, scrie NewsIn.

Consumul de energie electrica a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri