Bugetul public de pensii sta pe un minus de 21% - 1,5 mld. euro

Bugetul asigurarilor sociale de stat (bugetul public de pensii) a inregistrat in primele 11 luni ale anului 2009 un deficit total de aproape 6,5 miliarde de lei (peste 1,5 mld. euro), reprezentand 21% din veniturile incasate sub forma contributiilor sociale, arata datele publicate ieri de Ministerul Finantelor Publice.
Deficitul de 1,5 miliarde de euro este de aproape 10 ori mai mare decat in perioada corespunzatoare din 2008, cand bugetul public de pensii statea pe un minus de 160 de milioane de euro.

Deficitul din 2009 reprezinta in acelasi timp si un maxim istoric atins de bugetul public de pensii, in conditiile in care cheltuielile cu pensiile au continuat cresterile frenetice din ultimii ani, in pofida cresterii mult mai lente a veniturilor din contributii.

Astfel, pe primele 11 luni din 2009, incasarile din contributii ale bugetului de pensii au crescut cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, insa cheltuielile cu pensiile si alte prestatii sociale asemanatoare au crescut cu 21,5%, sfidand practic criza si austeritatea bugetara declarata de autoritati.

Pentru bugetul public de pensii, anul a inceput direct cu deficit, care s-a adancit de la o luna la alta, insa pensiile de stat tot au fost majorate, in pofida lipsei de finantare. In aprilie, Guvernul a majorat punctul de pensie cu 3% si a introdus pensia minima sociala de 300 de lei, iar in octombrie, punctul de pensie a mai crescut cu 2%, iar pensia minima sociala a fost majorata la 350 de lei. La final de an, pensia medie de stat este de 732 de lei, adica putin peste 170 de euro.

Un avans al cheltuielilor a venit si din cresterea numarului de pensionari cu circa 80.000 in cursul anului, numarul total al acestora (sistemul public) ajungand aproape de 4,8 milioane. In schimb, numarul salariatilor din economie s-a redus in ultimul an (octombrie 2008 – octombrie 2009) cu 420.000, pana la numai 4,4 milioane.

Pe primele 11 luni din 2009, Romania a cheltuit aproape 26% din veniturile sale bugetare pentru plata pensiilor din sistemul public. Toate aceste sume se refera numai la sistemul public, contributiv (bugetul asigurarilor sociale de stat). Pe langa acest sistem, statul mai plateste si pensiile agricultorilor (pentru circa 800.000 de beneficiari, fosti CAP-isti), si circa 200.000-250.000 de pensii pe legi speciale, marea majoritate avand un caracter necontributiv si fiind finantate de la bugetul de stat.

Pentru 2010, bugetul public de pensii se pregateste de un nou deficit istoric, estimat de proiectul de buget la circa 1,7-1,8 miliarde de euro. Ca si in 2009, acest deficit va fi acoperit prin subventii de la bugetul de stat, care la randul sau va obtine aceste finantari din imprumuturi fie pe piata interna (prin emisiuni de titluri de stat sau club loans de la bancile locale) fie de pe piata externa (prin pachetul financiar de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana).

In schimb, proiectul de buget prevede inghetarea in 2010 a tuturor pensiilor de stat, ceea ce ar putea imbunatati, pe termen scurt, executia acestuia si povara fiscal-bugetara asupra bugetului consolidat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri