Pentru a rezista dupa intrarea in Uniunea Europeana, economia romaneasca are nevoie de multe fuziuni si de cresterea parteneriatului intre companii romanesti si companii din Uniune, sunt de parere bancherii.

Iar in sistemul bancar, bancile comerciale care vor avea un actionar extern se vor bucura de un avantaj concurential in fata celorlalte banci, spun bancherii, care apreciaza ca 2007 va reprezenta un an cu un puternic impact asupra pietei bancare din Romania.

Potrivit bancherilor, saltul major care va afecta sectorul monetar din Romania se va produce in 2007, cand dobanzile in euro vor fi similare cu cele in lei. Acest lucru va avea si un impact pozitiv, deoarece va putea fi anticipata mult mai bine evolutia economiei romanesti.

In aceste conditii, apreciaza bancherii, nu prea sunt motive pentru ca populatia din Romania sa nu inceapa sa faca economii in banci, chiar daca impozitele bancare urmeaza sa creasca de la 1 la 10%.

Pentru ca nu avem inca o piata de economisire, bancile comerciale ar trebui sa gandeasca produse de acest tip care sa determine populatia sa-si depoziteze banii pe termen lung. Acest lucru se va intampla insa doar cand leul se va stabiliza, dupa cum apreciaza bancherii.

In Romania, nu exista inca o piata a economiilor si asta pentru ca bancile nu au reusit sa creeze produse de economisire variate si, mai ales, pe termen lung.

Pentru ca asta e singura solutie, bancile ar trebui sa-si fidelizeze clientii. Altfel spus, nu vor mai exista situatii in care un client sa detina trei produse diferite la trei banci.

"Prapastia mare este in faptul ca bancile romanesti nu au reusit sa creeze produse de economisire variate si, mai ales, pe termen lung, care sa fidelizeze clientul. Omul vine la banca, aduce bani si apoi ii scoate. Aduce si scoate!... Bancile nu au reusit sa puna in functiune un orizont in care romanul sa se inscrie cu asigurari de viata, fonduri private de pensii, fonduri mutuale diversificate. Pana cand bancile nu vor realiza aceasta ancorare a clientului in trei-patru produse pe termen lung, nu vom avea clienti fideli", explica unul dintre cei mai reprezentativi bancheri romani, Bogdan Baltazar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un bancher recunoaste: Creditarea populatiei creste foarte repede!