Accizele la tutun vor creste. Vezi la cat vor ajunge in 2010

Guvernul a hotarat cresterea accizele pentru tutun prin Ordonanta de Urgenta, in conformitate cu calendarul stabilit cu Uniunea Europeana, la 74 de euro pe mia de tigarete, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache.
"Noua structura a fost discutata cu mediul de afaceri, in speta cu producatorii de tigarete, a fost agreata cu dumnealor. Prevede o acciza specifica de 48,5 euro si o acciza ad valorem de 22%, ducand la o acciza totala de 74 euro pe mia de tigarete", a declarat Iordache, potrivit NewsIn.

Secretarul de stat a precizat ca aceasta crestere nu survine ca urmare a unor modificari din Codul fiscal, ci este o consecinta a calendarului stabilit cu Uniunea Europeana odata cu aderarea Romaniei, pentru echilibrarea accizelor din statele membre UE.

"Orice evolutie legata de regimul accizelor nu este datorata unei modificari actuale a Codului fiscal, ci este rezultatul unui calendar, stabilit in Codul fiscal odata cu aderarea la UE", a precizat Gratiela Iordache.

Romania a introdus de la 1 aprilie 2009 o acciza minima de 57 euro/1.000 tigarete si va creste acest nivel la 64 euro/mia tigarete de la 1 septembrie, urmand ca de la inceputul lui 2010, acciza minima sa fie de 74 euro/mia tigarete. Aceasta decizie devanseaza data negociata cu Uniunea Europeana, deoarece prin Tratatul de aderare Romania s-a angajat sa ajunga la un nivel al accizei la tutun de 74 euro/1.000 tigarete de la 1 iulie 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri